latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:51 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

MOK prati situaciju pred Olimpijadu u Tokiju

Međunarodni olimpijski komitet /MOK/ pažljivo prati situaciju pred Ljetne olimpijske igre koje se ove godine održavaju u Tokiju, usljed izvještaja o širenju novog koronavirusa, saopšteno je iz pres-služba MOK-a.
Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

U saopštenju se navodi da MOK održava trajan kontakt sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom /SZO/ u vezi sa širenjem zaraze.

- Kontramjere protiv zaraznih bolesti čine važan dio planova za Olimpijske igre u Tokiju, kako vi se organizovalo bezbjedno i sigurno takmičenje - ističe se u saopštenju.

Iz MOK-a naglašavaju da će organizatori Igara nastaviti da sarađuju sa svim relevantnim organizacijama, koje pažljivo prate bilo kakav slučaj pojave zaraznih bolesti i da će sa organizacijama provjeriti sve kontramjere koje će možda biti neophodne, javio je TASS.

- MOK je u kontaktu sa SZO, kao i sa svojim medicinskim stručnjacima - dodaje se u saopštenju.

Olimpijada u Tokiju biće održana od 24. jula do 9. avgusta.

Koronavirus je do sada odnio 132 života, a zaraženo je više od 6.000 ljudi.

Novi virus pojavio se u kineskom gradu Vuhan, a nakon Pekinga i Šangaja proširio se na Australiju, Vijetnam, Kambodžu, Kanadu, Maleziju, Nepal, Јužnu Koreju, Singapur, SAD, Tajland, Francusku, Njemačku, Šri Lanku i Јapan.

SZO je proglasila vanrednu situaciju u Kini, a sutra će se na posebnoj sjednici razmatrati proglašenje globalne vanredne situacije.