latinica  ћирилица
30/01/2020 |  12:58 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Berane: Dobio otkaz zbog fotografije

Novak Vešović iz Berana dobio je otkaz u firmi pola sata nakon što se u medijima i na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj nosi medicinsku masku, kao mirni performans povodom dolaska predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na skup DPS-a koji je održan u tom gradu.
Berane (foto:Foto:Prava Crna Gora) -
Berane (foto:Foto:Prava Crna Gora)

Vešović je od 10. juna 2019. godine bio zaposlen u firmi "Sekuritas Montenegro" Nikšić i angažovan na poslovima obezbjeđenja u "Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu" u Beranama.

On je juče pozvan da hitno dođe i razduži opremu, što je sinoć i uradio, saopštila je Nova srpska demokratija iz Berana.

U saopštenju se navodi da je, od dana kad je zaposlen, Vešović često trpio provokacije i upozorenja da smanji "srbovanje" i da se smiri ako misli da sačuva posao.

- Pozivao se na to da on pošteno i odgovorno radi svoj posao, na šta poslodavac nije imao primjedbe, a to kako će se izjašnjavati njegova je slobodna volja. Iako im je smetalo njegovo nacionalno opredjeljenje produžavali su mu ugovor na period od 15 ili mjesec dana samo zato što im je bio potreban radnik koji je vrijedan i odgovoran - ističe se u saopštenju.

Iz Nove srpske demokratije dodaju da se, od dana kad je stupio u radni odnos broj Vešovićevih slobodnih dana smanjivao, "i plata je bila sve manja, a broj radnih sati se povećavao".

- Često je bez pogovora radio po dvije smjene, a plata od 280 evra, kako mu je obećano na početku, u mjesecu januaru iznosila je svega 70 evra. Dešavalo se da u 15 dana dobije samo jedan dan odmora, radio je prekovremeno, za praznike, Novu godinu, Božić, a za ovaj rad mu nikad nisu uplaćivani prekovremeni sati i naknada za rad u vrijeme praznika -navedeno je u saopštenju.

Iz Nove srpske demokratije napominju da se do posla teško dolazi i da je Vešović zbog teške materijalne situacije bio primoran da radi, ali nije dozvolio da neko dira u njegovo vjersko i nacionalno pitanje.

- Poznat kao miran, pošten i odgovoran momak, Novak je svojom pričom najbolji primjer zašto nam mladi odlaze iz zemlje, kako se jeftino iskorišćava naša mladost da bi se neko obogatio i kako se ucjenama vrši pritisak na Srbe u Crnoj Gori. S druge strane, Vešović je primjer nepristajanja na ucjene i prijetnje i da su vjera i nacija pitanja integriteta čovjeka koje je spreman da brani i po cijenu otkaza - dodaje se u saopštenju.

U Novoj srpskoj demokratiji očekuju da će se "za ovog čestitog momka naći posao u lokalnoj upravi", a ukoliko se to ne desi ističu da će mu posao obezbijediti Demokratski front.