latinica  ћирилица
30/01/2020 |  13:50 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Kraj duplim inspekcijskim kontrolama u kratkom periodu

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je Prijedlogom zakona o inspekcijama koji je danas utvrdila Vlada propisana obaveza da lokalne samouprave moraju usaglašavati planove kontrola sa republičkim Inspektoratom da bi bila zaustavljena praksa da u jednoj sedmici i republička i lokalna inspekcija kontrolišu isti privredni subjekat.
Ministarka Lejla Rešić - Foto: RTRS
Ministarka Lejla RešićFoto: RTRS

- Do sada to nije bila zakonska obaveza. Takođe, moraće da se usaglašavaju i u vezi sa oblastima za koje se od Inspektorata Republike Srpske dobija saglasnost za angažman inspektora. Imali smo situaciju da postoji pet saobraćajnih inspektora, a nijedan zdravstveni ili veterinarski inspektor - rekla je Rešićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, biće uvedene olakšice za prvoregistrovane poreske obveznike koji imaju do osam zaposlenih.

- Oni će imati mogućnost da ih Inspektorat savjetuje i nauči kako će poslovati, a ne da im odmah budu izricane kazne. Želimo da rasteretimo male preduzetnike od nameta jer nam nije cilj da ih zatvorimo nego da im u prvoj godini poslovanja damo šansu da stanu na noge. Izuzetak su slučajevi u kojima je riječ o naprijavljenim radnicima ili ugrožavanju opšte bezbjednosti radnika ili ljudi - pojasnila je Rešićeva.

Republički Inspektorat će, dodala je ona, dobiti i odjeljenje za savjetodavne usluge za privrednike kojima je to potrebno.

Rešićeva je istakla da je u Prijedlogu zakona o inspekcijama inspektorima data mogućnost da, ukoliko dobiju saznanja da neko u svom privatnom objektu radi nešto za šta nema saglasnost ili nije registrovan, uz saglasnost vlasnika ili nalog suda ulaze u te privatne posjede radi kontrole.

- Do sada je procedura bila komplikovana da bi inspektori ušli u privatni posjed. Inspektorima smo uveli mogućnost i da vrše takozvanu prikrivenu kupovinu kako bi utvrdili činjenice i došli do dokaza. Nije intencija da po kućama tražimo žene koje prehranjuju porodice praveći kolače, nego da ljudima koji rade na takav način damo mogućnost da iz sivog sektora pređu u normalne tokove - kaže Rešićeva.

Novitet u Prijedlogu zakona o inspekcijama, kako je navela, jeste i da svi inspektori rada budu republički, dok se poslije javne rasprave odustalo od inicijative da isti slučaj bude i sa zdravstvenim inspektorima.

Rešićeva je istakla da su umjesto dosadašnjih inspektora prosvjete uvedeni inspektori za prosvjetu i sport, jer je u proceduri usvajanja zakon o sportu.

- Definisano je da subjekti koji su ugovorili poslove, a za njihovu realizaciju angažuju podizvođače van teritorije Srpske, što je najčešći slučaj u građevinskom sektoru, snose sankciju ukoliko su ti radnici neprijavljeni ili su utvrđeni drugi propusti. Ugovorni organ je taj koji snosi sve sankcije - naglasila je Rešićeva.

Ona je dodala da je Vlada usvojila i Informaciju o primjeni Pravilnika o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jednica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

- Ministarstvo je u 2019. godini odobrilo 18 zahtjeva iz 14 lokalnih zajednica. Od 300.00 KM koliko smo imali na raspolaganju dodijelili smo 299.636 KM, a privukli smo investicije u iznosu od 2,02 miliona KM. To je važno jer je novac otišao u nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine - rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, u ovoj godini je za te svrhe planirano takođe 300.000 KM, te najavila da će vrlo brzo ući u proces valorizacije i odobravanja novih projekata.

UTVRĐEN PRIЈEDLOG ZAKONA O INSPEKCIЈAMA

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o inspekcijama Srpske kojim se uređuje obavljanje inspekcijskog nadzora u okviru inspekcijskog sistema, nadležnost inspekcijskih organa, inspekcijska zvanja i radnopravni status inspektora, ovlašćenja, prava i obaveze inspektora.

Prijedlogom se uređuju i prava i obaveze subjekata nadzora, način i postupak vršenja inspekcijskog nadzora, odlučivanja po žalbama izjavljenim na rješenje inspektora, izvršenja rješenja inspektora, posebni postupci u inspekcijskom nadzoru, postupak posebne i unutrašnje kontrole, prekršajna odgovornost i druga pitanja značajna za obavljanje inspekcijskog nadzora u skladu sa važećim propisima Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da je u odnosu na važeći Zakon o inspekcijama u Republici Srpskoj, uvedena nova kategorija inspektora - inspektor posebne i unutrašnje kontrole, a sve u cilju podizanja kvaliteta rada inspektora, eliminisanja nezakonitog, nepravilnog i neprofesionalnog rada, poštovanja pravila vođenja postupka, ujednačavanja postupanja kroz unapređenje internih postupaka, sticanje povjerenja građana i pravnih lica u rad inspekcija.

- Sa namjerom da se izbjegne dupliranje, odnosno preklapanje inspekcijskih kontrola predloženo je usklađivanje planova rada republičkih inspektora i inspektora koji poslove inspekcijskog nadzora obavljaju na nivou jedinica lokalne samouprave, radi unapređenja koordinacije rada inspekcija i efikasnosti inspekcijskog nadzora i praćenje njihove realizacije - dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade ističu da su kako bi se i kroz inspekcijski nadzor doprinijelo rastu privrede i konkurentnosti u oblasti poslovnog okruženja, predložena nova ovlašćenja kojima se pojačava preventivno djelovanje Inspektorata, a koje se ogleda u pružanju savjetodavne pomoći subjektima nadzora.