latinica  ћирилица
31/01/2020 |  19:13 ⇒ 19:14 | Autor: SRNA

Univerzitet u Banjaluci napredovao na Vebometriks listi

Univerzitet u Banjaluci saopštio je da je ostvario napredak za 213 mjesta na najnovijoj Vebometriks rang-listi, koja je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.
Vebometriks lista - Foto: ilustracija
Vebometriks listaFoto: ilustracija

U izvještaju, koji je objavljen u januaru, banjalučki Univerzitet nalazi se na 3021. poziciji u svijetu, dok se, prema izvještaju iz jula 2019. godine, nalazio na 3234. mjestu.

Iz banjalučkog Univerziteta navode da je ova obrazovna ustanova od jula 2018. godine na drugom mjestu kada je riječ o univerzitetima u BiH, a ispred njega je Univerzitet u Sarajevu.

Što se tiče univerziteta iz Srbije, najbolje pozicije u najnovijem izvještaju Vebometriks liste zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti, tradicionalno prvi je Harvard, zatim Univerzitet Stanford, te Masačusetski tehnološki institut.

Kada su u pitanju evropski univerziteti, najbolje rangirani su Oksford i Kembridž.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.