latinica  ћирилица
02/02/2020 |  19:21 ⇒ 03/02/2020 | 07:39 | Autor: RTRS

Pomen za 2.370 srpskih civila među kojima 551 dijete (FOTO)

U banjalučkom naselju Drakulić sjećanje na stravičan pokolj srpskog stanovništva u ovom naselju prije 78 godina.

Služen je pomen za 2.370 srpskih civila među kojima 551 dijete, koje su ustaše ubile u rano jutro, 7. februara 1942. godine.

Ranku Glamočaniu ubijeno je u jutro, 7. februara 64 bližih i daljih rođaka.

Prije samog zločina, priča Ranko, ustaše su prikupili podatke o broju članova iz svake kuće, ispisivali ih na vratima, a zatim su ih odvodili u staju i hladnim oružjem izvršili masakr.

- Tog dana bio je veliki snijeg, niko nije mogao da bježi, krv od pokojnika je izlazila na Prijedorsku cestu i onda su vlasti da bi sakrile taj masakr njih pokulili i odvukli u obližnju šumu, gdje sam kao mladić 1944. kada je izvršena ekshumacija pokupili kosti i sahranili ovde u spomen kosturnicu - prisjeća se.

Foto: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da je pokolj na srpskim narodom u februaru 1942. godine bio organizovani projekat tadašnje ustaške vlasti, koja je isto planirala i za druga područja, ali da srpski narod nije to dozvolio. Ovaj pokolj je, kaže Dodik , jedan od najmonstruoznijih planova ustaškog zločina koji je počinjen u banjalučkoj regiji.

- Ne postoji nijedan razlog koji bi mogao da opravda tako nešto imajući u vidu da je to trajalo 10 sati, organizovan je u okviru ustaškog projekta da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu pokrtsiti, a jednu protjerati da se ovdje najmonstruozniji plan provodi na banjalučkoj regiji i svugdje tamo gdje su bili Srbi u Krajini i bilo gdje u Hercegovini - naveo je Dodik.

Krvavi ustaški pir počeo je u rudniku Rakovac, gdje su ustaše odvojile 52 srpska rudara od onih katoličke vjeroispovijesti, a potom ih zvjerski usmrtile. Duško Milunović istakao je da je ovo obilježavanje uvršteno u događaje od republičkog značaja da bi se odao pomen srpskim žrtvama i da se ne bi zaboravilo ko je taj zločin počinio.

- Svoj krvavi pir počeo je u rudniku Rakovac gdje su odvojili rudare srpske od rudara katoličke vjeroispovijesti, i pobili 52 rudara a potom su stanovništvo koje nije radno sposobno pobili bez ijednog opaljenog metka - rekao je Milunović.

Foto: Srna

Banjaluka se već decenijama prisjeća velikog zločina, koji su ustaše počinile u nekoliko banjalučkih naselja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su ustaški fašisti pobili srpsko stanovništvo samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vjere.

- Na nama je da ovaj značajan događaj obilježavamo, da odamo počast nevino stradalima i da učimo iz istorije - naglasio je Radojičić. On je rekao da je izrađen projekat rekonstrukcije Spomen-kostrurnice i Spomen-obilježja u Drakuliću.

Istorija je pokazala da srpski narod nije dozvolio da se taj ustaški projekat ostvari i da su Srbi danas ostali da žive na ovim poručjima, poruka je sa današnjeg pomena.