latinica  ћирилица
03/02/2020 |  19:48 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

"Izetbegović bio upoznat sa detaljima operacije `Sana 95`"

Ratno Predsjedništvo Republike BiH, sa Alijom Izetbegovićem na čelu, bilo je svakodnevno upoznato o detaljima operacije "Sana 95" Petog korpusa tzv. Armije BiH, tokom koje su zauzete četiri zapadno-krajiške opštine, srpsko stanovništvo protjerano i pobijeno, a pravoslavne crkve paljene i uništavane, potvrdili su svjedoci Tužilaštva, oficiri Armije BiH Enver Hadžihasanović i Aleksandar Mrenica. Atif Dudaković i 15 oficira i vojnika optuženi su za ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima. Dio optužnice odnosi se i na ratne zločine nad muslimanima, lojalnim Fikretu Abdiću.

Tužilaštvo BiH predočilo je tokom suđenja "vanredni borbeni izvještaj 5. korpusa", datiran na 15. septembar 1995. nakon što je već počela vojna operacija "Sana 95". U izvještaju, dostavljenom lično Aliji Izetbegoviću i komandantu tzv. Armije BiH Rasimu Deliću navode se veliki gubici civila i četnika, kako su nazivali pripadnike VRS, na zauzetim teritorijama i da ima mnogo zaplijenjene ratne tehnike.

Delićev zamjenik, general Envfer Hadžisanović, potvrdio je da mu se Atif Dudaković obratio za pomoć u ljudstvu jer su njegovi vojnici umorni i počeli da "gube dah".

- Već je operacija krenula, general Dudaković i ja smo se čuli telefonom. Angažovali smo “Crne labudove”, bataljon Vojne policije, i dio Gardijske jedinice. Helčikopteri su počeli sletati i počelo je prebacivanje - svjedočio je Hadžihasanović.

Njegovo svjedočenje zanimljivo i zbog osvjetljavanja uloge međunarodne zajednice, da u trenucima pada krajiških opština Republiku Srpsku svedu na 49 odsto teritorije BiH kako je kasnije potvrđeno u Dejtonu. Oficiri UNPROFOR-a su mu, kaže, u trenucimna slanja dodatnih snaga Dudakoviću tražili da se vojska zaustavi pred Prijedorom i Banjalukom.

Oficir 5. korpusa Aleksandar Mrenica, po sopstvenom priznanju Bosanac iz Beograda, rekao je da je na osnovu naredbi Atifa Dudakovića sačinio opretivni plan operacije “Sana 95”. Nikakve likvidacije stanovništva i vojnika nisu bile predviđene, ali sabirni centri za zarobljene vojnike jesu. Rekao je da nije bilo spaljenih i srušenih crkava, ali slike govore drugačije.

- Operacija "Sana 95" je trajala do trenutka kada je Alija Izetbegović naredio obustavljanje dejstava.To se desilo neposredno pred Dejton - rekao je Mrenica.

Odbrana optuženih, koja se snažno protivila svjedočenju Envera Hadžihasanovića, danas ga nije ispitivala. Unakrsno ispitivanje tog svjedoka biće 24. februara.