latinica  ћирилица
04/02/2020 |  19:47 ⇒ 20:19 | Autor: Agencije

Bihać: Uhapšeni Ukrajinci - sa bankomata ukrali više od dva miliona KM

Ukrajinci Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Јuriovič Bojko (37) za nekoliko dana su, kako se sumnja, ukrali više od dva miliona maraka iz bankomata Sberbanke u BiH.
Gračanica- opljačkan bankomat Sberbanke (foto:H. Čalić ) -
Gračanica- opljačkan bankomat Sberbanke (foto:H. Čalić )

Oni su, kako navode federalni mediji, pljačkali bankomate na širem području FBiH, a koristili su brze kompjutere i specijalne dekodere koji su pronađeni kod njih kada su uhapšeni u Bihaću. Policija ih je zatekla kada su ispraznili jedan bankomat, iz kojeg su ukrali 100.000 KM, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Prema informacijama iz više bh. bezbjednosnih agencija, Ukrajinci su u BiH ušli krajem januara, a pretpostavlja se da su koristili pasoše Srbije i Rusije.

U sarajevskom kantonalnom tužilaštvu sumnjaju da su vršili pljačke i u Sarajevu, što je predmet istrage inspektora za tehnološki kriminal FUP-a.

Spekuliše sa da su iz bankomata na području Sarajevo podigli oko 700. 000 KM.

Istovremeno policija u Tuzli traga za organizovanom kriminalnom grupom koja je tokom vikenda opljačkala tri bankomata na području Tuzle, Lukavca i Gračanice.

Kako se nezvanično saznaje, sa bankomata u Tuzli ukradeno je više od 150.000 KM, a zajedno sa novcem podignutim u Lukavcu i Gračanici suma prelazi 300.000 KM.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo teške krađe u vezi s krivičnim djelom računarske prevare.

Federalni inspektori koji rade na rasvjetljavanju pljački bankomata su u kontaktu sa crnogorskom policijom koja ima određene informacije o Zajcevu i Јurioviču, jer su oni u toj državi na sličan način ukrali više miliona evra.