latinica  ћирилица
05/02/2020 |  12:14 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Kovačević: Program reformi suštinski mijenja odnose BiH i NATO (VIDEO)

Program reformi se ne može poistovjećivati s ANP-om, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević za RTRS.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Najbitnije je da Program reformi ni na koji način ne može da se poistovjećuje sa ANP-om. Radi se o dokumentu, koji u potpunosti mijenja suštinu odnosa BiH i NATO saveza - istakao je Kovačević.

Navodi da u Programu reformi postoji promjena tog odnosa, promjena i prekid tog kursa prema NATO, jer se sada više ne spominje članstvo u Alijansu kao cilj, već se, naprotiv, kaže da se ono ne prejudicira.

- To u bukvalnom prevodu znači da se ono ne razmatra, te da više uopšte nije na dnevnom redu. To je nešto što je za nas veliki uspjeh - istakao je Kovačević.

On je posebno istakao da je SNSD godinu dana od održavanja izbora pregovarao da se usvoji jedan takav dokument koji je u interesu i od koristi za Republiku Srpsku.

Kovačević je naglasio da su u Savjetu ministara dogovorili da svi dokumenti koji su bili u proceduri prije formiranja SM, a od održavanja posljednjih opštih izbora, budu skinuti sa dnevnog reda.

-  Između ostalog, skinut je i ANP. Ljudi iz SDS-a i PDP-a su odbijali da to bude stavljeno na dnevni red jer su se bojali da glasaju protiv - kaže on.

Kovačević je reagovao i na izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića koji je ranije rekao da SDS ne odustaje od zakazivanja sjednice Narodne skupštine zbog, kako kaže, odgovornosti za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO, te to nazvao veleizdajom.

- Ne znam kako Mirko Šarović to može nazvati veleizdajom. On je predsjednik stranke koja nikada nije glasala za bilo koji dokument koji je protiv puta BiH u NATO. SDS je stranka, koja danas i zvanično na osnovu onoga što su podržali u institucijama, podržava put BiH prema NATO. U svakom slučaju, naravno da se ne radi ni o kakvoj veleizdaji, radi se o jednom velikom uspjehu Republike Srpske - jasan je Kovačević.

On je istakao da je prekinut kontinuitet puta BiH prema NATO.

- Ukoliko bi se ikada došlo do situacije da se odlučuje o ulasku u NATO, imamo taj stav da će se o tome ponovo odlučivati u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Republika Srpska će na osnovu odluka njenih građana i institucija zauzeti obavezujući stav za predstavnike Republike Srpske na nivou BiH - zaključio je Kovačević.