latinica  ћирилица
07/02/2020 |  12:16 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Odluka o Dodikovom zahtjevu na jednoj od narednih sjednica

Ustavni sud BiH razmatrao je zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, te donio odluku da se o predmetu raspravlja na jednoj od narednih sjednica.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

U zahtjevu, koji je Dodik podnio 7. novembra prošle godine, navodi se da je PD PS BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

Na dvodnevnoj sjednici Ustavni sud utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, saopšteno je iz ovog suda.

Odlučujući po o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana Zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi sa tim između državnih i entitetskih organa, treba regulisati zakonom koji će biti donesen na nivou BiH jer su ta pitanja, na osnovu navedenih odredaba Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sudije Opštinskog suda u Cazinu Erola Husića za ocjenu ustavnosti člana Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH, zaključio da osporena odredba nije kompatibilna sa Ustavom BiH i Protokolom uz Evropsku konvenciju.

Sud je utvrdio da sporni zakonski član stavlja prekomjeran teret na suvlasnike u odnosu na suvlasnika izvršenika čiji se dug namiruje u izvršnom postupku prodajom cjelokupne nekretnine, dakle i suvlasničkih dijelova ostalih suvlasnika, što je suprotno standardu proporcionalnosti.

Ustavni sud je obavio raspravu i o apelaciji Davora Dragičevića podnesene zbog navodnog nepostojanja efikasne istrage, te je odlučio da će odluku u tom predmetu donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Povezane vijesti:

Dodik podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH