latinica  ћирилица
07/02/2020 |  14:32 | Autor: SRNA

Pećanac: U prvi plan staviti vitalni interes Srba u FBiH

Srbi u Federaciji Bih /FBiH/ treba da se ujedine i shvate da izborna godina nikako nije vrijeme za svađe i podjele jer jedino jedinstvom mogu biti postignuti rezultati, poručio je danas predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac.
Brane Pećanac - Foto: SRNA
Brane PećanacFoto: SRNA

Pećanac je apelovao na predstavnike političkih partija da učine šta je u njihovoj moći i riješe tenzije u opštini Drvar, a predstavnike političkih stranaka u ovoj lokalnoj zajednici pozvao na suživot, sabornost i toleranciju.

- Sada niko ne bi smio da ugrozi pozitivne aktivnosti koje su pokrenuli predsjednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović, uz podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - rekao je Pećanac Srni.

On smatra da nikako ne smije biti dozvoljeno da bude prokockana dobra volja institucija Srbije i Srpske da pomognu srpskom narodu u FBiH, te neopreznim potezima i nedomaćinskim pristupima ugrožene dobre namjere i uložene investicije.

- Moramo opravdati ukazano povjerenje i investicije u Drvar, ne smijemo se oko toga dijeliti. Nadam se da će i druge opštine u FBiH gdje živi većinski srpski narod dobiti programsku pomoć - rekao je Pećanac.

Pećanac je naveo da je potrebno prevazići lične i političke animozitete, zanemariti sujete i svađe, a u prvi plan staviti dobrobit i vitalni interes srpskog naroda u FBiH.

- Što nas je manje u FBiH, sve se više dijelimo, a nama treba jedinstvo kako bismo bilo šta ostvarili i imali rezultate - ukazao je Pećanac.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću za podršku radu Saveza na sastanku u srijedu, 5. februara, u Banjaluci.

- Viškovića smo upoznali o našim aktivnostima, ciljevima i planovima, kao i ideji da budemo spona među našim ljudima koji žive u Srpskoj i Srbiji, te imaju dvojno državljanstvo i mogu biti značajan faktor na izborima - rekao je Pećanac.

Prema njegovim riječima, plan Saveza je da u martu održi sastanak sa svim predsjednicima udruženja u okviru Saveza, te uz podršku Vlade, republičkih institucija i akademske zajednice, predstave svoj rad i aktivnosti.

- Cilj nam je još bliža saradnja sa vlastima Srpske i Srbije. Premijer nas je u tome podržao i dao određene sugestije - rekao je Pećanac.

On je naveo da je Viškovića upoznao i o problemima sa kojima se susreću Srbi u FBiH, navodeći da u pojedinim kantonima još nije regulisan njihov kompletan ustavno-pravni položaj.

"Iako su u Ustavu u kantonima prihvaćeni kao konstitutivni narod, ne participiraju u određenim oblicima vlasti recipročno svom položaju. U nekim školama u kantonima se čak ni ne uče srpski jezik i ćirilica", rekao je Pećanac.

Navodeći da Savez okuplja i zavičajna udruženja iz Srbije i dijaspore, Pećanac je rekao da je cilj Saveza da u okviru svojih zakonskih i statutarnih ovlaštenja pomogne Srbima u FBiH, koji su desetkovani na tim prostorima i sada ih ima između 45 i 50 hiljada.

- S obzirom na materijalni status i ustavno-pravni položaj - svedeni su na minimum. Cilj nam je da u saradnji sa legalnim institucijama FBiH, Republike Srpske i Srbije učinimo sve da im stvorimo uslove za ekonomski, kulturološki i biološki opstanak na tim prostorima - poručio je Pećanac.