latinica  ћирилица
09/02/2020 |  08:28 | Autor: SRNA

U Novom Sadu predstavljena monografija o Šipovu i Јanju

U Novom Sadu promovisana je monografija "Moj zavičaj: Šipovo-Јanj" Momčila Sakana, koji je posvetio svom zavičaju kao "svetom mjestu uzvišenom dostojanstvom predaka".
Promocija monografije "Moj zavičaj: Šipovo-Јanj" Momčila Sakana - Foto: SRNA
Promocija monografije "Moj zavičaj: Šipovo-Јanj" Momčila SakanaFoto: SRNA

Sakan je sinoć u obraćanju prisutnima u Kulturnom centru Novog Sada ispričao kako nije namjeravao da o svom zavičaju napiše cijelu knjigu, već samo poglavlje, ali da ga je materijal kojim je raspolagao natjerao da se predomisli.

Njegov dugogodišnji prijatelj Ilija Kajtez istakao je da je ova knjiga dragocjena za Srbe, za koje je rekao da su epski narod.

Prema njegovim riječima, monografija upoznaje čitaoca sa Srbima iz Јanja i Šipova i daje na uvid puno materijala vrijednog za etnologiju, lingvistiku i sociologiju.

On je podsjetio da su ustaše, ali i drugi okupatori u Drugom svjetskom ratu prvo spalili srpske knjige, zapise, crkve, manastire.

- To je vrijednost koju moramo da branimo. Mnogo imamo danas ljudi koji se kite raznim zvanjem i znanjem, ali se ne hvataju pera da bi ostavili vrijedne pisane tragove. Zato je ova Sakanova knjiga dragocjena - naglasio je Kajtez.

Sakan, pukovnik u penziji, iz zavičaja je otišao kao šesnaestogodišnji dječak, ali je cijelog života bio oduševljen gorštacima koji su se hrabro borili u ratovima, a u miru sa drugim nedaćama. Uprkos svemu tome, istaknuto je na promociji, žitelji Šipova i Јanja očuvali su smisao za radost, druženje i brigu o porodici.

Napisao i autorizovao oko 120 članaka iz oblasti metodologije vojnih i drugih nauka u brojnim časopisima.

Monografija "Moj zavičaj: Šipovo-Јanj" izašla je ove godine u izdanju Izdavačke kuće "Dobrotoljublje" iz Beograda.