latinica  ћирилица
09/02/2020 |  09:25 ⇒ 09:54 | Autor: SRNA

Knežević: Nema odgovarajućih projekata za IPA fondove

U BiH se na turizam u prošloj godini potrošilo samo 20 odsto od predviđenih grant sredstava iz IPA i drugih fondova, jer nema odgovarajućih projekata, a turizam je, kao izvozna grana, zanemaren, izjavila je profesor sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Banjaluci Marija Knežević.
Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijalitete - Foto: SRNA
Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijaliteteFoto: SRNA

Kneževićeva je istakla da je turizam generator razvoja Republike Srpske i BiH, ali da turistička usluga još nije prepoznata kao izvozna grana.

- Za razliku od zemalja Evrope, u Srpskoj i BiH turizam se ne priznaje kao izvozna grana. Kod nas je izvoz roba, a ne usluga i to je prestrašno. Da se priznaje, turizam bi bio oslobođen PDV-a i dobio bi silne podsticaje, kao i druge izvozne grane - navela je Kneževićeva.

Ona je navela da se statistički prikazuje samo da je turista spavao i platio boravišnu taksu, a prihod od turizma se ne prikazuje niti ostala potrošnja gosta dok je boravio na određenom području.

Kneževićeva je naglasila da je narod koji naseljava ove prostore u svijetu prepoznatljiv kao gostoljubiv i da to turisti dobro ocjenjuju, a to, smatra, treba udružiti sa netaknutom prirodom i zemljom u kojoj se i dalje može proizvesti nešto lijepo i zdravo.

Kneževićeva juče je u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" održala predavanje za polaznike projekta "Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijelitete".

Ona je pozdravila ideju što se pravi turistička ponuda teslićkog područja, te naglasila kako je turizam danas tematski, te da prema tome treba napraviti i kataloge široke regije, jer što je više ponude, turista će na destinaciji ostati duže.

Kneževićeva je ukazala da lokalni proizvođači u Tesliću raspolažu sa slabim proizvodnim kapacitetima i količinima, koji su dovoljni samo za vlastite potrebe.

Projekat "Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijalitete" organizuje Udruženje agronoma i turizmologa Republike Srpske uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Koordinator projekta Slaven Јelić je naveo da projekat traje do kraja marta, da se odvija u tri faze, da je po pozivu za učešće u projektu izabrano 20 aplikanata sa fokusom na domaćinstva koja se bave tradicionalnim zanatima, proizvodnjom domaće hrane i pića, te izradom suvenira.

Nakon seminara za polaznike se organizuje jedna studijska posjeta po lokalnim zajednicama u Srpskoj koje su izabrani kao primjeri dobre prakse, a zatim i sama prezentacija proizvoda u "Banja Vrućici".

- Cilj nam je da po okončanju projekta predstavimo jedan kompletan domaći turistički proizvod i formiramo turističku rutu Teslić - rekao je Јelić.

Zvonko Tomić proizvodi likere od voća, a za proširenje kapaciteta kaže da mu nedostaje odgovorajuću repromaterijal, te da će mu seminar pomoći da upotpuniti dosadašnje iskustvo.

Tatjana Vasić bavi se izradom edukativnih igračaka od drveta i unikatnih poklona u sklopu stolarske radnje koju vodi njen otac, a svoje radove onlajn prodajom plasira na tržište BiH, ponekad i u inostranstvo.

Јelenko Marković više od 30 godina se bavi ručno rezbarenim namještajem od masivnog drveta, koji su unikati i koje je do sada, kako je istakao, plasirao i na tržište Hrvatske i Njemačke.