latinica  ћирилица
09/02/2020 |  10:55 ⇒ 15:27 | Autor: sputniknews.com

Zvanična Podgorica objavila: Svjedočimo nezapamćenom, intenzivnom napadu Srbije

Sve ovo što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti preraslo je u politički obračun sa državom. Svjedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru od strane Srbije sa svih nivoa, tvrdi ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.
Podgorica            (Foto: Fotolia/ Ddsign) -
Podgorica (Foto: Fotolia/ Ddsign)

Poručuje da je uprkos tome, Vlada odlučna u namjeri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

- Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna. Nadležni resori, a tu se prije svega mislim na Upravu policije i njene pripadnike, svakodnevno prate dešavanja i učiniće sve kako bi se svaki građanin, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost osjećao bezbjedno i svoje dnevne aktivnosti obavljao nesmetano. Shodno tome, aktuelna situacija u zemlji ne zahtijeva angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore, koja obavlja svoje redovne mirnodopske aktivnosti -kazao je Bošković u intervjuu za Pobjedu.

Dodaje kako sa NATO partnerima razgovaraju u kontinuitetu o svim izazovima kad je Crna Gora u pitanju.

- Svjedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru od strane Srbije sa svih nivoa podržane radikalnim elementima na političkoj i vjerskoj sceni Crne Gore i iz tog razloga smo stručnu tj. ekspertsku podršku zatražili od naših partnera, a sa ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje i razumijevanje prijetnji, a zatim i za efikasnije suočavanje i odvraćanje istih. Od eksperata iz NATO zemalja, koji su upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, kao i sa veoma intenzivnom kampanjom dezinformisanja koja se vodi protiv naše države, dobili smo veoma korisne savjete i smjernice koji će nam pomoći u daljem jačanju institucionalnih kapaciteta za suočavanje sa hibridnim prijetnjama, kao i prilikom izrade potrebnog pavnog okvira u ovoj oblasti. Tom prilikom eksperti su pozitivno ocijenili proaktivan pristup koji crnogorska Vlada ima prema ovom pitanju i naglasili da Crna Gora kao punopravna i ravnopravna članica Alijanse u svakom trenutku može računati na podršku zemalja članica NATO-a, a u skladu sa temeljnim principom solidarnosti na kojem počiva savezništvo - dodaje on.

Kaže kako je Vlada odlučna u namjeri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

- Sve ovo što svakog dana gledamo i što se događa u vezi sa Zakanom o slobodi vjeroispovijesti preraslo je u politički obračun sa državom Crnom Gorom i njenim suverenim pravom da samostalno uređuje unutrašnja pitanja. Izgleda da i nakon 14 godina od obnove nezavisnosti svima moramo ponoviti kako bi bilo jasno da je Crna Gora nezavisna država svih građana i članica NATO saveza. Opozicionim strukturama mora biti jasno da je političkim nadmetanjima mjesto u parlamentu, a ne na ulicama. Vlada pozdravlja svaki vid protesta koji ima za cilj legitiman, konstruktivan i demokratski vid iskazivanja stavova i mišljenja zarad boljitka života građana. Kada su u pitanju negativna previranja i pritisci, crnogorske institucije već su pokazale spremnost da zaštite crnogorski ustavno-pravni poredak. U skladu sa aktuelnim težnjama Crne Gore ka Evropskoj uniji, a u svijetlu realizovanih evroatlantskih integracija pokazali smo i svakodnevno pokazujemo da su, ne sukobi, nego svijetla budućnost ono čemu težimo, a država Crna Gora i njene institucije će, kao i do sada, osigurati mir unutar svojih granica i nesmetano funkcionisanje svih segmenata društva - kaže Bošković za Pobjedu.