latinica  ћирилица
09/02/2020 |  11:14 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Drecun: Za Beograd neprihvatljiv Kurtijev reciprocitet

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun poručio je da je za Beograd neprihvatljiv reciprocitet koji je najavio premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti kao zamjenu za ukidanje taksa.
Milovan Drecun (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Milovan Drecun (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Drecun je napomenuo da Kurti još nije saopštio šta reciprocitet podrazumijeva, ali da se može pretpostaviti da je to priča da navodno Beograd nije ispoštovao diplome i pojedine stvari iz Briselskog dogovora.

- Ali, ključna stvar je to zbog čega nisu formirali Zajednicu srpskih opština što je osnova Briselskog sporazuma - naveo je on za televiziju Pink.

Drecun je dodao da sa Beogradom tako više neće moći da se razgovara i da ne može biti ucjena koje su upućene Srbiji.

- Moramo da se vratimo na stanje prije zavođenja taksa, to znači razgovori pod pokroviteljstvom EU u statusno neutralnom okviru. Sad imamo situaciju u kojoj mi želimo da se nastave razgovori, a Priština čini sve da se ne nastave i želi da ide u nekom drugom pravcu - rekao je Drecun.

On je istakao kako nije prihvatljivo da Srbija treba da odustane od politike povlačenja priznanja Kosova da bi Priština ukinula takse, što je ocijenio kao pokušaj da se nametne "nova realnost" i napravi neki reciprocitet.

Drecun je ocijenio i da je Kurti velikoalbanski separatista i šovinista koji strahovito mrzi srpski narod, da razgovori s njim neće biti laki, te dodao da je Ramuš Haradinaj otvoreno prijetio srpskom narodu etničkim čišćenjem, dok Kurti to radi u drugačijoj formi.

- On nudi veliku Albaniju i time poručuje da je spreman za nove ratove, jer nema projekta velike Albanije bez novih ratova - rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima, u Prištini se vodi politička borba između premijera i predsjednika privremenih institucija Aljbina Kurtija i Hašima Tačija u vezi sa tim ko će od njih dvojice voditi nastavak dijaloga s Beogradom.

Drecun je ocijenio i da je autoritet EU "žestoko" narušen i da ona mora iznova da se dokazuje i potvrdi autoritet kao medijatora u dijalogu Beograda i Prištine, dok je za Ameriku rekao da može da izvrši jači pritisak da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije.

Povezane vijesti:

Kurti priprema ukidanje carinskih stopa