latinica  ћирилица
09/02/2020 |  11:37 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Petrovo: Kuda idu divlje svinje?

U vrijeme kada je sve manje farmi domaćih svinja u Petrovu na Ozrenu, Marko Tripunović uzgaja divlje svinje. Zanimljiv hobi vratio ga je zavičaju i prirodi.

U pitomom selu Porječina Marko Tripunović uzgaja divlje svinje. Navikle su na njega, pa često odaju utisak da i nije riječ o divljim životinjama, ali, samo kada je Marko u njihovoj blizini.

- Ako neko dolazi sa mnom ovdje da se druži i da sve to vidi one pobjegnu. Međutim, kad ih ja zovem i hranim, one ipak dođu jer prepoznaju boju mog glasa što se meni dodatno sviđa jer su inteligentne - objasnio je Marko.

Marko živi u Doboju, ali redovno obilazi i hrani svoje divlje svinje. To mu je hobi, a u ograđenom toru trenutno ih je 30. Sve je, kaže, počelo kada je sasvim slučajno kupio jednu divlju svinju.

- Јednostavno je dovela jednog dana prasiće, a ja sam se pitao čiji su, šta su. Vjerovatno se parila sa divljim veprom. Onda sam nastavio da joj ograđujem, proširujem, poslije je nastala ta reprodukcija - ispričao je Marko.

Marko je lovac, ali i mesar. Za meso divlje svinje, kaže, nema premca.

- Mnogi lovci znaju da se meso može i kuvati i peći i sušiti i stvarno je visokog kvaliteta. Čvarci su fascinantni, ko god je probao ponovo se vraćao. Neodoljiv je na taj ukus - rekao je Marko.

Idealne su, dodaje Marko, za uklanjanje korova, pa su i njegovo ogromno imanje prilično očistile. To mu je pomoglo da se vrati u zavičaj i svaki slobodan trenutak provede u prirodi.