X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/02/2020 |  13:21 | Izvor: SRNA

Gašić: Banjski turizam potencijal za razvoj

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ocijenila je da se povećao broj turista koji dolaze u Srpsku, koja ima mnogo prostora za razvoj banjskog turizma, jer mnogo termalnih izvora nije iskorišteno.
Suzana Gašić - Foto: SRNA
Suzana GašićFoto: SRNA

Gašićeva je napomenula da prošle godine registrovano više od 400.000 turista i više od 970.000 noćenja, zbog čega je neophodno povećati smještajne kapacitete.

- Tu ima dosta prostora i moraćemo raditi zajednički na privlačenju investitora, kako bi bili povećani turistički kapaciteti Srpske - rekla je Gašićeva u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, Srpska ima veliki potencija za unapređenje razvoja banjskog turizma i neophodno je da se podstaknu ljudi, da se uzmu koncesije na termalne izvore i da se radi na razvoju.

- Laktaši su nedavno proglašeni turističkim mjestom, što znači da potencijal postoji i same lokalne zajednice mogu da razvijaju u smislu da potencijalnim investitorima ponude povoljnije uslove i privuku i domaće i strane investicije. Postoje mnoga mjesta u koja je potrebno dodatno ulaganje da bi dosegli nivo Banje Vrućice, koja je prepoznata na svjetskom nivou i postiže odlične rezultate - naglasila je Gašićeva.

Kao pozitivan primjer istakla je i grad Trebinje, koje je, kako je naglasila, prepoznalo svoj potencijal i uspješno radi na razvoju tirističke ponude i
turističkih potencijala.

Gašićeva smatra da treba raditi i na razvoju seoskog turizma, te je napomenula da su mnogi vidjeli u tome korist, pa im je i resorno ministarstvo na raspolaganju.

Ona je ukazala na značaj saradnje turističkih organizacija na lokalnim nivoima, koje treba da budu na raspolaganju ljudima koji žele da se bave ovom djelatnošću, a odlični rezultati mogu biti ostvareni u saradnji sa resornim ministarstvom.

Gašićeva je za ovu godinu najavila je izradu strategije razvoja turizma, jer postojeća ističe, kao i niz aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju domaćih proizvoda, što je od velikog značaja za ukupnu privredu Srpske.

- Pojačaćemo aktivnosti u tom slislu i očekujemo i zahtijevamo saradnju lokalnih zajednica koje imaju razvijene strategije. Radićemo na koordinaciji svih zahtjeva lokalnih zajednica da bismo došli do najbolje strategije za razvoj turizma na nivou Srpske - rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da slijedi i nastavak promocije turističkih potencijala i privlačenje stranih investitora u ovoj oblasti, koja iz godine u godinu bilježi rast.

Јedan od prioriteta u ovoj godini je, istakla je ministar trgovine i turizma, jeste i usvajanje zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kako bi ova oblast bila regulisana na najbolji način, prije svega zbog smanjenja sive ekonomije.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo u 2019. godina imalo brojne projekte i aktivnosti koji su sprovođeni tokom cijele godine, a kao jedan od značajnijih je navela Zakon o trgovini.

- Usvojili smo značajnije izmjene, nije bilo nekih prevelikih zaokreta, ali smo se trudili da usklađujemo zakone sa potrebama društva i skakodnevnog života - rekla je Gašićeva.

Objasnila je da su izvršene izmjene u oblasti špediterskih usluga, a odnose se na poboljšanje kvaliteta usluga, zatim uvedena je izričita zabrana prodaje alkoholnih pića, duvana i duvanskih proizvoda maloljetnim licima.

Među aktivnostima na koje se stavlja akcentar, kada je riječ o resoru trgovine, jeste kampanja "Naše je bolje", kao i brojne konferencije na kojima se ukazivalo na značaj brendiranja domaćih proizvoda u smislu da sami proizvođači shvate šta to znači.

Gašićeva je navela da su u tom smislu zabilježeni pozitivni rezultati i da su brojni privrednici shvatili značaj brendiranja, te je nastavak tih aktivnosti najavila i u 2020. godini.

- Priličan značaj daje se i zaštiti potrošača i naša saradnja sa udruženjima potrošača je na visokom nivou. Postoje i određena grant sredstva koje Ministarstvo izdvaja ovim udruženjima u smislu finansiranja materijalnih troškova i projekata za organizovanje ovakve vrste sajmova, konferencija i sličnih djelatnosti - rekla je Gašićeva.

Kao važan događaj u prošloj godini, Gašićeva je istakla sajam domaćih proizvoda u Bijeljini, čiji je cilj bio da posjetiocima, medijima i široj javnosti bude predstavljeno čime Srpska raspolaže da bi dali na značaju domaćih proizvoda.

Prema njenim riječima, zajedno treba raditi na razvijanju svijesti šta podrazumijeva korištenje domaćih proizvoda, razvoj privrede i zapošljavanje ljudi da bi ostali, a ne napuštali ove prostore.

Govoreći o turizmu, Gašićeva je podsjetila na brojne konferencije, promocije domaćih turističkih destinacija u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske /TORS/, čije je učešće na raznim sajmovima u regionu i svijetu podržalo i resorno ministarstvo.

- Spot TORS-a osvojio je prvo mjesto na sajmu turizma u Madridu što je veoma zapažen rezultat, jer smo primijećeni i na svjetskom nivou. Spot sadrži prezentaciju svih naših turističkih destinacija što doprinosi i povećanju broja stranih turista i promociji naše turističke ponude u svijetu - ocijenila je Gašićeva.

Ona je navela da je jedna od aktivnosti u prošloj godini bila i obuka za turističke vodiče, koja će biti nastavljena, jer, kako je istakla, Srpska ima velike turističke potencijale i treba da ih predstave obrazovani ljudi.