latinica  ћирилица
09/02/2020 |  14:37 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Vučić: Očekivano da Srbija bude ispred svih u regionu (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je očekivano to što je američki vojni sajt Global fajer pauer stavio Srbiju po vojnoj snazi i kapacitetima ispred svih u regionu.
Aleksandar Vučić u kasarni "Topčider" (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić u kasarni "Topčider" (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Čestitam ministru i načelniku Generalštaba što su nas Amerikanci stavili na 63. mesto po vatrenoj snazi. Prošle godine smo bili na 70. mjestu - rekao je Vučić prilikom nenajavljene posjete pripadnicima 5. bataljona Vojne policije u kasarni "Topčider" u Beogradu.

      View this post on Instagram

"Zadovoljan sam što smo za kratko vreme, u poslednjih pet godina, mnogo toga uspeli da uradimo posle teških reformi. Radićemo na daljoj balističkoj zaštiti naših vojnika, uzimanju pancira, naše fabrike proizvode. Ključna stvar su plate, mislim da su generali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni, ali plate vojnika moramo da povećamo. Da bismo imali veći broj vojnika, to moramo da uradimo, to je stvar koja nam je važna. Imamo oružja više. Stanje je mnogo bolje, ali moramo još da radimo, da se ubrza izgradnja stanova za vojnike i verujem da ćemo biti još uspešniji. " - Predsednik Vučić obišao je kasarnu na Topčideru.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 9, 2020 at 4:12am PST

On je dodao da je zadovoljan što je u Vojsci Srbije dosta toga promijenjeno u posljednjih pet godina.

- Zadovoljan sam što smo uspjeli dosta toga da promijenimo, što ljudi imaju po dva-tri para čizama. Verujem da ćemo do Vidovdana uspjeti da obezbijedimo da svaki vojnik ima po četiri para čizama - rekao je Vučić.

Američki vojni sajt Global fajer pauer objavio je najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mjestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije - Hrvatska na 69. mjestu, Sjeverna Makedonija na 127. mjestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mjestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju "indeks moći", odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.