latinica  ћирилица
09/02/2020 |  15:06 ⇒ 17:05 | Autor: RTS

Avioni brži od oluje – oboren rekord u brzini leta između Njujorka i Londona (FOTO)

Kompanija "Britiš ervejz" vjerovatno je oborila rekord tako što je obavila najbrži podzvučni let. Avion je dostizao brzinu i do 1.200 kilometara na čas.
Avion "erbas" -
Avion "erbas"

Putnički avion "boing 747-436" letio je iznad Atlantika u noći između subote i nedjelje, dok Britanija očekuje oluju "Kira", najsnažniju u posljednjih sedam godina.

Sudeći prema podacima sa sajta Flajt radar, avion je poletio sa aerodroma "DŽej-Ef-Kej" i stigao je na "Hitrou" za samo četiri časa i 56 minuta.

- Bezbjednost putnika uvek nam je na prvom mjestu. Naši iskusni piloti učinili su sve da u ovim okolnostima putnici stignu u London mnogo prije planirnog vremena i prije oluje - rekao je portparol "Britiš ervejza" za Indipendent. 

To je za minut brže od leta kompanije "Virdžin Atlantik". Njihov avion "erbas A350" stigao je na aerodrom samo nekoliko trenutaka kasnije.

Letovi "Britiš ervejza" i "Virdžin Atlantika" oborili su prethodni rekord koji je držala norveška kompanija. U januaru 2018. sa aerodroma „DŽej-Ef-Kej“ je stila do londonskog aerodroma "Getvik" za pet sati i 13 minuta.

Prosječno vrijeme putvanja između Londona i Njujorka je šest sati i 50 minuta.