latinica  ћирилица
09/02/2020 |  15:24 ⇒ 18:39 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd nikoga ne ruši

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija nikoga ne ruši i da želi dobre odnose sa Crnom Gorom, ali da neće dopustiti da joj "zapuše usta".
Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs) -
Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

- Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom, nigde nikoga ne rušimo, ali nećete nam zapušiti usta i reći da nemamo pravo da pitamo za položaj srpskog naroda i naših svetinja u toj zemlji - rekao je Vučić, komentarišući izjavu ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića da je Srbija odgovorna za sve što se dešava u Crnoj Gori.

Vučić je naglasio i da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti mora da odgovori šta podrazumijeva pod reciprocitetom za koji kaže da će biti uspostavljen, a ukinute takse na srpsku robu.

- Ako govorimo o reciprocitetu postavlja se prvo pitanje prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština - rekao je Vučić, te ocijenio da je uvijek dobro da postoji dijalog.

Za dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je svako rješenje koje bude dolazilo spolja ili od Albanaca teško za Srbiju, jer će se ticati ovakvog ili onakvog priznanja kosovske nezavisnosti.

- Zato moramo da pronađemo formu normalizacije koja bi išla bez toga. Ili će ponuditi nešto dobro Srbima, u šta ne verujem. Ostaje da se vidi kako će to teći - istakao je Vučić.

Vučić je istakao i da očekuje da će tokom susreta sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel biti riječi o metodologiji razgovora o rješavanju kosovskog pitanja, a ne o nekom planu za rješenje kosovskog pitanja, kako se to spekuliše u medijima.