latinica  ћирилица
09/02/2020 |  16:20 ⇒ 16:22 | Autor: SRNA

Linta: EU da pozove vlast Crne Gore da pokrene dijalog sa SPC

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta poziva EU da crnogorskim vlastima snažno poruči da što prije pokrenu dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o izmjenama antiustavnih i diskriminatorskih odredaba Zakona o slobodi vjeroispovjesti, čiji je cilj otimanje pravoslavnih svetinja i druge crkvene imovine.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da je apsolutna izmišljotina vlasti u Podgorici da je imovina SPC u stvari imovina države Crne Gore i da srpski narod tobože ima pravo da i dalje koristi crkve i manastire kao što ih je i do sada koristio.

Navedenu izmišljotinu, dodao je, najbolje demantuju masovna, mirna i dostojanstvena okupljanja i protesne šetnje građana različitih nacija i vjera i drugi oblici protesta, kao što je slikanje trobojki.

Linta je istakao da je prava istina da su građani ustali u odbranu prava SPC i u odbranu Ustava, te poslali jasnu poruku da žele Crnu Goru kao istinski demokratsku državu u kojoj se jednako poštuju prava svih vjerskih zajednica.

- Krajnje je vrijeme da Evropska komisija na konretan način pokaže da joj je jedan od strateških ciljeva stvarno, a ne deklarativno, poštovanje evropskih vrijednosti na prostoru bivše Јugoslavije i time i očuvanje trajnog mira i stabilnosti - naveo je Linta.

Donošenje anticivilizacisjkog i antievropskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti bez dogovora i konsenzusa, Linta smatra samo vrhom ledenog brijega i vrhuncem šikaniranja i ugnjetavanja srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, brojne činjenice potvrđuju da vlast na čelu sa Milom Đukanovićem sprovodi brutalnu diskriminaciju srpskog naroda posebno od osamostaljenja Crne Gore, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Tragična je činjenica da režim bezuspješno i providno pokušava da veličanstvena i nenasilna okupljanja građana predstavi kao udar na crnogorsku državnost s ciljem rušenja Crne Gore - rekao je Linta.