X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/02/2020 |  17:00 ⇒ 19:08 | Izvor: SRNA

Krenule litije prema Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Mojkovcu (FOTO/VIDEO)

Desetine hiljada građana Crne Gore i danas je u molitvenim litijama za očuvanje svetinja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ od anticrkvenog i diskriminitarskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, a podrška stiže i iz gradova u regionu, kao i cijelog svijeta.
Crna Gora (foto:Sputnik/Nebojša Popovoć) -
Crna Gora (foto:Sputnik/Nebojša Popovoć)

Ispred Manastira Svetog Luke u Župi okupili su se građani i sa monaštvom i sveštenstvom krenuli u litiju do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Na čelu litije nalazi se barjak sa bitke na Krusima koji je Petar Prvi Petrović Njegoš poklonio bratstvu Čvorovića.

Građani Andrijevice okupili su se u 13.30 časova ispred Crkve Svetog arhangela Mihaila odakle su krenuli u litiju do Murine, a u Beranama je litija iz centra grada do Manastira Đurđevi stupovi krenula u 16.00 časova.

Iz sela Lepenac kod Mojkovca krenula je litija od Crkve Svetog Prokopija do Hrama Hristovog Roždestva u Mojkovcu. Na litiji je oko 300 građana Lepenca, Prošćenja i okolnih sela.

Manastir Podlastva danas je odredište svih Grbljana iz Budve, Tivta i Kotora. Više stotina vjernika u litiji od kotorske raskrsnice krenulo je prema Manastiru Podlastva u Grblju na molitvenom hodu dugom 15 kilometara, a litiju predvode otac Gojko Perović i Momčilo Krivokapić.

Na litiji u Herceg Novom krenuli su mještani Јošice, kod Kamenara, a oni krsnim hodom idu ka Manastiru Savina udaljenom 15 kilometara.

Iz mjesta Šula sa granice sa Republikom Srpskom krenuli su vjernici na moleban za odbranu svetinja u Pljevlja.