latinica  ћирилица
09/02/2020 |  17:44 | Autor: SRNA

Sokolac: Normalizovana situacija nakon snježnog nevremena

Situacija na području opštine Sokolac normalizovana je nakon velikih snježnih padavina koje su zavijale ovo područje i blokirale sela, a stanovništvo ostavile bez elektrosnabdijevanja.
Sokolac - snijeg - Foto: SRNA
Sokolac - snijegFoto: SRNA

Posljedice su danas riješene, mehanizacija koju je angažovala opština pročistila je 600 kilometara kategorisanih i nekategorisanih puteva, saopšteno je iz opštine Sokolac.

Mašine za čišćenje snijega stigle su do 95 naseljenih mjesta koja se nalaze na nadmorskoj visini od 870 do 1.400 metara. Snijeg je ovdje na pojedinim mjestima bio i dva metra visine.

Radnici Elektrodistribucije Pale tokom jučerašnjeg dana otklonili su kvarove i riješili problem napajanja električnom energijom u mjesnim zajednicama u kojima je to bio problem proteklih dana.

Od 200 trafostanica u kvaru je bilo 120, a na desetine kilometara električnih vodova, zbog padavina i mećave, bilo je van funkcije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je situacija potpuno normalizovana, da je mehanizacija stigla do 12 mjesnih zajednica, a da su prioritet prilikom čišćenja dali mjestima u kojima žive ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, poput lica koja svakodnevno moraju na dijalizu.

- Prioritetno su pročišćeni putevi do domaćinstava koja otpremaju mlijeko, a iskazana je potreba u jednom broju sela da bude pročišćen put seoskom groblju - dodao je Bjelica.

On je zahvalio svim ljudima i institucijama koji su doprinijeli da posljedice koje je ostavilo nevrijeme u što kraćem roku budu riješene.

Snježno nevrijeme, praćeno snažnim vjetrom, zahvatilo je 5. februara opštinu Sokolac. Za manje od 24 časa palo je više od 100 centimetara snijega, a veći dio opštine bio je paralisan.