latinica  ћирилица
09/02/2020 |  17:58 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Litija Srba iz Hercegovine za pravoslavni narod u Crnoj Gori (FOTO)

Podrška vjernicima u Crnoj Gori u odbrani svetinja ponovo stiže iz Hercegovine gdje je više hiljada vjernika učestvovalo u litiji od Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, do Trebinja. Pješačili su tridesetak kilometara, molitveno i dostojanstveno i poslali poruke pravoslavcima u Crnoj Gori, da istraju u borbi za očuvanje svetinja.

Od ranog jutra rijeke vjernika slivale su se u Mrkonjiće odakle su se sa blagoslovom episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, uputili u mirnu, dostojanstvenu šetnju. Neki su pješačili i do Mrkonjića i natrag, sa jednom porukom - ne damo svetinje.

Mrkonjići-Trebinje (Foto: RTRS)

- Čast je biti danas ovdje i svi to osjećamo. Srbi vole svetinje, osjećaju da je sveto i svetinja vrijednije od života, da nas to čini pravim ljudima, istinitim iskrenim i vremenskim - poručio je jerej Aleksandar Šmanja.

Mrkonjići-Trebinje (Foto: RTRS)

Došli su iz Trebinja, Hercegovine i drugih krajeva, sa ikonama, da svetinje brane molitvom, lijepim vaspitanjem i ljepotom.

Među vjernicima je mnogo djece, ali i vremešnih Hercegovaca. Koliko god krsnog hoda pređu, biće zadovoljni jer su, kažu, dali doprinos velikoj i važnoj borbi.

U manastiru Tvrdoš nadomak Trebinja vjernike su dočekali episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, odakle su se uputili dalje do Trebinja i Sabornog hrama gdje je služen moleban.

Povezane vijesti:

Višegrad: Molitvena litija podrške vjernicima SPC u Crnoj Gori (FOTO)