latinica  ћирилица
09/02/2020 |  18:53 ⇒ 19:02 | Autor: RTS

Košarkašice Srbije osigurale odlazak u Tokio

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Mozambika sa 76:48 u posljednjem meču grupne faze kvalifikacija za Olimpijske igre. Izabranice Marine Maljković upisale su rutinsku pobjedu i tako osigurale odlazak u Tokio.

Srbija će drugi put u svojoj istoriji imati žensku reprezentaciju na Olimpijskim igrama, pošto je u posljednjoj utakmici grupne faze kvalifikacija za OI.

Izabranice Marine Maljković do pobjede su došle fantastičnom igrom u drugom poluvremenu, u kojem su stekle veliku prednost.

Mozambik je bolje ušao u meč, veoma raspoložene u šutu, povele su sa 15:10, 17:12 da bi prvu dionicu završile sa prednošću od 21:16. Daleko najraspoloženija bila je Kosa koja je postigla čak 15 poena u prvih deset minuta.

Ipak, kao što se i očekivalo, izuzetno visoki procenti šuta selekcije Mozambika pali su pod uticajem bolje odbrane Srbije, koja je u drugoj dionici i u napadu dolazila do lakših poena.

Prvo vođstvo na meču Srbija je zabilježila pri rezultatu 26:25, nakon čega kao da je kamen pao sa srca izabranica Marine Maljković.

Srpske reprezentativke trgle su se iz grča, zaigrale znatno tečnije i polako, ali sigurno, počele da melju protivnice.

Na poluvrijeme se otišlo sa šest poena u korist Srbije, koja je sa dobrom igrom nastavila i u trećoj i četvrtoj četvrtini. Pored požrtvovanja koje je bilo pristuno 40 minuta, Srbija je bila veoma discipplinovana u napadu i odbrani, odbranila sve što se dalo odbraniti, a u napadu iz dobrog protoka lopte dolazila do izglednih pozicija i poena.

Do kraja susreta nije opadao tempo, već je prednost rasla. Mozambik je u par navrata uspeo da smanji na 11 poena, ali je Srbija uspješno odbila nalete i ponovo vratila ubjedljivu prednost, koja je na momenat iznosila i 30 poena.

Najefikasnije u pobjedi Srbije bile su Ana Dabović sa 12 i Sonja Vasić sa 11 poena. Deset je dodala Tina Krajišnik.

U redovima protivničke ekipe istakla se Anabela Kosa koja je ubacila 21 poen, a druga dvocifrena bila je Tamara Seda.

Srbija kvalifikacije završava sa dvije pobjede (nad Nigerijom i Mozambikom) i jednim porazom od selekcije Amerike. 

SAD su plasman obezbijedile i pre kvalifikacionog turnira, pa će dvije selekcije iz Grupe 1 koje idu na Olimpijske igre biti Srbija i Nigerija.