latinica  ћирилица
09/02/2020 |  19:39 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Bez straha od poplava u Kozarskoj Dubici

Prijetnja od poplave zbog ugroženog nasipa na rijeci Savi, slika je koja se u Kozarskoj Dubici više neće ponoviti.

U okviru aktivnosti unapređenja sistema odbrane od poplava u Republici Srpskoj, realizovan je projekat rekonstrukcije savskog nasipa, za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila milionska sredstva, dok je iz opštinske kase izdvojeno na stotine hiljada maraka.

Sava je 2018. godine prijetila da poplavi na hiljade domaćinstava u Mlinarici, nadomak Kozarske Dubice. Danas je slika drugačija – savski nasip rekonstruisan, opasnosti od poplava nema, a neprospavane noći za mještane su prošlost.

Nakon radova, savski nasip je na dijelovima gdje je rekonstruisan apsolutno siguran u funkciji zaštite od poplava.

- U sklopu rekonstrukcije savskog nasipa na području Kozarske Dubice, izvršeno je proširenje nasipa, sanacija klizišta na nasipu na više lokacija, ojačavanje trupa nasipa, nadvišenje nasipa, te rekonstrukcija servisnih saobraćajnica - saopšteno je iz Voda Srpske.

Za rekonstrukciju savskog nasipa opština Kozarska Dubica uložila je 400.000 maraka u projektno-tehničku dokumentaciju, dok je Vlada Republike Srspke uložila milionska sredstva za rekonstrukciju 11 kilometara nasipa, posredstvom Јavne ustanove Vode Srpske.

- U drugoj fazi u sklopu toga projekta rađena je i pristupna saobraćajnica u dužini od 16 kilometara, tako da je ukupna vrijednost radova sa projektno-tehničkom dokumentacijom zajedno što su uložili opština Kozarska Dubica i Vode Republike Srpske oko osam miliona maraka - izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

- Mnogo projekata koji se tiču rješavanja obodnih kanala takozvanih K1 i K2, uloženo je preko dva miliona maraka u crpne stanice koje se nalaze na području našeg grada - izjavio je Reljić.

U cilju zaštite od poplava u proteklom periodu, u okviru brojnih projekata, za područje Kozarske Dubice Vlada Republike Srspske izdvojila je 15 miliona maraka.