latinica  ћирилица
09/02/2020 |  19:45 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Novo ruho Rogatice

Završeni, započeti i planirani projekti u Rogatici vrijedni su više od 10 miliona maraka. Rezultati vlastitih, ali i ulaganja institucija Srpske i Srbije već su vidljivi na obrazovnim ustanovama.

Predstoji završetak sportskog kompleksa uključujući i dvoranu, a rogatičke ulice, već osvjetljene led rasvjetom biće asfaltirane i umivene i novim fasadama.

Mladi su ciljna grupa za koju se Rogatica obnavlja i gradi, a perspektive ima u turizmu, poljoprivredi, prehrambenoj, tekstilnoj, pa i metalskoj proizvodnji. Pomak je učinjen - do posla je i tokom prošle godine došlo stotinjak Rogatičana, u novootvorenim tekstilnim pogonima i trgovini, a sve su bolji izgledi da se pokrene tvornica prečistača.

- Našli smo zainteresovanog kupca da uloži u tu fabriku 2 – 2,5 miliona evra, da pokrene fabriku s novom tehnologijom i zaposli 120 radnika - izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić.

I proljeće će donijeti nove poslove - nastavlja se izgradnja sportskog kompleksa. Uz skoro završeni bazen i atletsku tartan stazu i šetalište, kao najveća investicija još prije devedesetih godina obećana sportska dvorana.

- Sportska dvorana projektovana je na 88 gledalaca. Već smo završili prvu fazu u kojoj smo mi izdvojili 400.000 maraka. Mi smo napravili maksimalan napor s naše strane, očekujemo i sigurno neće izostati podrška - rekao je Јagodić.

Zahvaljujući podršci Srbije od 200.000 evra, rogatička osnovna škola pod novim je krovom. Iz tih sredstava, novcem iz opštinskog budžeta, kao i sa 50.000 iz kabineta predsjednice Srpske, 40. jubilej obdanište "Bambi" dočekalo je u sasvim novom ruhu.

- U jubilarnoj godini investicija od 156.000 u rekonstrukciju. Zamijenjena su krovna konstrukcija, podovi, mokri čvorovi, objekat je proširen, riješeno je zagrijavanje - izjavila je direktor Dječijeg vrtića "Bambi" Nataša Duvnjak.

Nakon obnove škole i za blizu 300 srednjoškolaca boravak je ugodniji. No, ono što jeste najvažnije, u idućoj školskoj godini broj srednjoškolaca biće veći, formiraće se i peto odjeljenje.

- Ono što je neminovno jeste zamjena mokrih čvorova. U avgustu je zamijenjena stolarija 100.000 KM, u julu vanjska stolarija u drugoj zgradi 70.000, te fasada 40.000 - izjavila je direktor SŠC "27. januar" Žaklina Lelek.

Projekti su kandidovani resornom Ministarstvu, pa postavljanje energetski efikasnih fasade predstoji i na osnovnoj školi u kojoj je već zamijenjena stolarija. U planu je i izgradnja pješačke staze uz magistralni put.

Plan je da se ulaže i u rekonstrukciju vodovodne mreže, obnove sredstva za rad u komunalnom preduzeću, podigne spomenik poginulim borcima i civilima. Za ove investicije opština se zadužila u iznosu od 3,5 miliona, ali vjeruju da kao i do sada mogu računati i na podršku institucija Srpske.