latinica  ћирилица
09/02/2020 |  21:17 | Autor: SRNA

Hrišćani u većoj opasnosti nego ikada

Hrišćanska zajednica na sjeveroistoku Sirije u većoj je opasnosti nego ikada, nakon što je uhvaćena u unakrsnu vatru između turskih i kurdskih snaga, javlja AFP.

U međuvremenu, ćelije spavači "Islamske države" aktivne su u regionu i hrišćanska manjina je jedna od njenih meta, a zajednica živi u stalnom strahu od otmica i napada.

AFP podsjeća da su se hrišćani našli potpuno okruženi sukobima, kada je Turska pokrenula vojnu operaciju "Mirno proljeće" 9. oktobra prošle godine.

Turske snage i njihovi saveznici preuzeli su kontrolu nad šačicom većinski hrišćanskih sela u dolini Kabur.

Za to vrijeme, ćelije spavači "Islamske države" su reaktivirane i napadaju pripadnike hrišćanske manjine, koje smatraju jereticima prisiljavajući američke trupe da zauzmu položaje u selima.

Posljedice ove akcije su bile katastrofalne, jer dok su se međunarodni posmatrači nadali povratku hrišćana u region, dogodilo se upravo suprotno.

U novom egzodusu hrišćana mnogi su pobjegli u Evropu, SAD ili Australiju, čak i ako je to značilo ostavljanje cjelokupne imovine za sobom.

Mnogi koji su odlučili da ostanu u Siriji i pored opasnosti i ekonomske krize uzeli su oružje u ruke da osiguraju svoju bezbjednost, navodi AFP.

Više od 2.000 hrišćana organizovalo se u milicije i spremni su da se bore protiv neprijatelja bilo da je riječ o Turcima ili džihadistima.