X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
10/02/2020 |  07:56 ⇒ 25/02/2020 | 12:10 | Izvor: TANЈUG

Otvoren čuveni karneval u Veneciji (VIDEO)

Čuveni karneval u Veneciji otvoren je na temu “igra, ljubav i ludorije“, a svega nekoliko mjeseci poslije katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj grad.
Karneval u Veneciji - Foto: TANЈUG
Karneval u VenecijiFoto: TANЈUG

Ovogodišnji festival počeo je paradom na čamcima po čuvenim kanalima, dok je zvanično otvaranje bilo juče sa mnogobrojnim čamcima i plovilima koji su se kretali kroz kanale, prenio je sinoć Bi-Bi-Si.

Dok se većina učesnika odlučila za tradicionalne maske, neki su nosili i modernije kostime, poput onih iz poznatih naučno-fantastičnih filmova.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj posjetilaca, a festival će trajati do 25. februara.

Festival je osnovan 1162. godine nakon vojne pobjede, a jedno vrijeme, sve do 1980. godine, nije se održavao.

Širom svijeta, festival je poznat po raskošnim maskama i kostimima, a njime se označava period blagostanja prije početka 40-dnevnog uskršnjeg posta.

Portal Јuronjuz prenosi da je ovogodišnji karneval privukao manje turista nego inače, odnosno da je svega 70 odsto hotelskog smještaja popunjeno, najvjerovatnije zbog trenutne epidemije virusom korona i nedavnih poplava.

Navodi se i da će ovogodišnji festival ostati upamćen kao prvi na kome se koristi visokotehnološki sistem koji će brojati koliko turista u određeno vrijeme ulazi u određeni dio grada.

Vlasti Venecije su objasnile da će im to pomoći da saznaju kako se turisti kreću po gradu i koriste njegove različite prostore.