latinica  ћирилица
10/02/2020 |  08:40 | Autor: TANЈUG

Hrvatski ministar citirao Stepinca

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman citirao je Alojzija Stepinca, kardinala hrvatske katoličke crkve u vrijeme nacističke Nezavisne Države Hrvatske, i istakao da treba biti zahvalan na ljudima kao što je Stepinac.
Gordan Grlić Radman (foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK) -
Gordan Grlić Radman (foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK)

Grlić Radman je to rekao na obilježavanju 50. godišnjice hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Koblencu, a citirao je govor Stepinca u zagrebačkoj katedrali u oktobru 1942. godine, prenijela je juče Hina.

- Svaki narod i svaka rasa imaju pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Evropejci, bili omraženi Јevreji ili ponosni arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! A ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može negirati? - ponovio je hrvatski ministar Stepinčeve riječi.

Grlić Radman je rekao da je govor Stepinca “impresivno svjedočanstvo vjere iz najmračnijih dana 20. vijeka i da zato treba biti zahvalan na ljudima poput Stepinca.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je u subotu u Koblencu otkrivena bista Stepinca na trgu ispred crkve Svetog Franje u tom gradu.

Proces kanonizacije Stepinca čeka svoj epilog tri godine nakon završetka rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji predstavnici su se nakon niza susreta jedino složili da se o Stepinčevoj istorijskoj ulozi ne slažu.

Mješovita komisija SPC istakla je učešće Stepinca u stvaranju fašističke NDH, o tome da je bio obaviješten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.

Mješovita komisija je 2016. i 2017. održala šest sesija i analizirala sve dijelove Stepinčeve sporne biografije, a Srbija je tokom tih sesija iznijela raspoložive dokaze o hrvatskom kardinalu, navela je Hina.