latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:40 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Planove kontrola usaglašavati sa republičkim Inspektoratom

Prijedlogom zakona o inspekcijama Republike Srpske propisana je obaveza da lokalne samouprave moraju usaglašavati planove kontrola sa republičkim Inspektoratom da bi bila zaustavljena praksa da u jednoj sedmici i republička i lokalna inspekcija kontrolišu isti privredni subjekat.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

- Do sada to nije bila zakonska obaveza. Takođe, lokalne samouprave moraće da se usaglašavaju i o oblastima za koje se od Inspektorata Republike Srpske dobije saglasnost za angažman inspektora - navedeno je u obrazloženju navedenog zakona koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Zakonskim odredbama propisano je i uvođenje olakšice za prvoregistrovane poreske obveznike koji imaju do osam zaposlenih.

- Oni će imati mogućnost da ih Inspektorat savjetuje i nauči kako će poslovati, a ne da im odmah budu izricane kazne. Republički Inspektorat će dobiti i odjeljenje za savjetodavne usluge za privrednike kojima je to potrebno - istaknuto je u obrazloženju.

Prijedlogom zakona o inspekcijama, inspektorima je data mogućnost da, ukoliko dobiju saznanja da neko u svom privatnom objektu radi nešto za šta nema saglasnost ili nije registrovan, uz saglasnost vlasnika ili nalog suda ulaze u te privatne posjede radi kontrole.

Navedenim zakonskim rješenjem propisano je i da svi inspektori rada budu republički.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 18. februar.