latinica  ћирилица
10/02/2020 |  12:13 | Autor: SRNA

Raduje podrška beogradskih studenata SPC u Crnoj Gori

Niti Srpska pravoslavna crkva  ima budućnost bez omladine, niti omladina može u budućnost bez Boga, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u poruci podrške studentima Univerziteta u Beogradu koji su u tom gradu inicirali skupove podrške SPC i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: Glas Srpske
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: Glas Srpske

- U danima kada se Crkva nalazi na još jednom raspeću i kada je narod vođen Duhom Svetim sa molitvom u srcu ustao u odbranu svetinja, veoma smo obradovani podrškom studenata Univerziteta u Beogradu  naveo je mitropolit Amfilohije u poruci studentima.

Mitropolit Amfilohije je istakao da su studenti beogradskog Univerziteta, među kojima je nemali broj državljana Crne Gore, podrškom svojoj braći - pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, dokazali da je glavni hram Božiji svako ljudsko biće koje slavi Boga.

On je blagoslovio studente uz želju da sa uspjehom nastave svoje obrazovanje, saopšteno je iz Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu.

U saopštenju je navedeno da je za studente Univerziteta u Beogradu ovo pismo mitropolita Amfilohija, čuvara pećkog trona, veliki dar pred Sretenjsku litiju i molitveni hod od Beograda do Orašca, dug 70 kilometara, koji će biti održan u petak, 14. februara.

Studenti su pozvali građane Beograda da tog dana dođu ispred crkve Svetog Marka u 18.00 časova i isprate srpsku omladinu koja će koračati u znak podrške Crkvi i srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

U Crnoj Gori je 27. decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor sveštenstva i vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu.