latinica  ћирилица
10/02/2020 |  14:32 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Višković: Dio mjera pronatalitetne politike već ugrađen u ekonomsku

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Bijeljini da Srpska ima demografski savjet koji je izradio sistem mjera pronatalitetne politike, a da je dio tih mjera već ugrađen u ekonomsku politiku i budžet Republike.
Višković u Bijeljini - Foto: RTRS
Višković u BijeljiniFoto: RTRS

- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović formirala je demografski savjet, stručno tijelo koje je izradio program mjera pronatalitetne politike. Republika Srpska ih ima i neke od njih već su ugrađene u ekonomsku politiku i budžet, što ćemo sigurno raditi i u narednom periodu - rekao je Višković.

On je rekao da su u toku razgovori sa resornim ministarstvom o uvođenju dječijeg dodatka za svu djecu, bez obzira na red rađanja, a gdje oba roditelja u zbiru imaju manje od dvije prosječne plate u Republici Srpskoj.

- Preko resornog ministarstva za poljoprivredu smo uveli dječiji dodatak za onu djecu koja se rađaju na selu, uveli smo od ove godine besplatne udžbenike za odlične učenike, djecu iz višečlanih porodica, pobjednike republičkih takmičenja... -  rekao je Višković.

Premijer Srpske je, govoreći o ovim mjerama, napomenuo da je novim zakonom o visokom obrazovanju uvedeno da svi studenti koji upisuju godinu za godinom i redovno studiraju imaju besplatno školovanje.

- Radićemo na tom polju i u narednom periodu, sve u skladu sa punjenjem budžeta i budžetom - rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.