latinica  ћирилица
10/02/2020 |  14:33 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Košarac u Gradišci: Maksimalno opremiti novi carinski terminal

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac obišao je danas novoizgrađene carinske terminale u Gradišci.

Košarac je tokom posjete najavio ulaganja u opremanje Granične veterinarske službe prema svim standardima Evropske unije, što bi značilo maksimalnu opremljenost ovog prelaza preko kojeg ide roba animalnog porijekla.

- Čim na Savjetu ministara otvorimo priču o budžetu za ovu godinu, razmatraćemo potrebe da se Granična veterinarska kancelarija u potpunosti opremi, čime ćemo dati odgovore i na česta pitanja da li su adekvatne kontrole robe životinjskog porijekla - rekao je Košarac.

Ministar je najavio i razrađivanje ideje o otvaranju slobodnih ekonomskih zona na području Gradiške, po uzoru na primjer iz Pirota, gdje su se ove zone pokazale dobre u praksi.

On je podržao i brojne mjere za jačanje domaće proizvodnje voća i povrća, kao i mesa i mlijeka. U prijedlogu su izgradnja prerađivačkih kapaciteta, pozivi ruskim inspektorima da prekontroliraju domaće farme i mlijeko, te iznalaženje novih tržišta, navodi resorno ministarstvo.

Košarac se u Gradskoj upravi razgovarao i sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem o brojnim aktuelnim pitanjima, između ostalog, o trgovini, poljoprivredi, proizvodnji namještaja i infrastrukturi.