latinica  ћирилица
10/02/2020 |  14:40 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Drljača: Konačno se institucije BiH bave problemom radioaktivnog otpada

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača očekuje da će sutrašnji sastanak u Sarajevu, koji je zakazao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici BiH, doprinijeti da se napravi strategija u kom pravcu ide BiH u sprečavanju ove namjere.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

On kaže da je važno da se institucije BiH konačno bave ovim pitanjem.

Drljača je rekao Srni da je važno i to što će sastanku prisustvovati načelnici sedam opština u slivu rijeke Une iz Republike Srpske i Federacije BiH, resorni ministri i predstavnici Zelenog kluba.

- Činjenica je da na osnovu međunarodnih konvencija čije su potpisnice BiH i Hrvatska imamo puno pravo da učestvujemo i da odlučujemo o stvarima koje se nas tiču, prekograničnom uticaju. Najvažniji dokument je Espo konvencija, koja nabraja više od 100 aktivnosti u koje se uključuju susjedne države - dodao je Drljača.

On kaže da Hrvatska ni u jednom kontaktu ne daje prave informacije o svojim namjerama, niti uvažava primjedbe iz BiH.

- Za rješavanje ovog problema treba da uzmemo primjere iz prakse jer ovo nije jedinstven slučaj. Treba da se držimo mehanizama koji su se koristili u ovakvim situacijama - naveo je Drljača.

On je naglasio da je riječ o ozbiljnom problemu koji se, nažalost, koristi u političkim kalkulacijama.

- Proteklih godina niko u zajedničkim institucijama nije ni pomenuo ovaj problem i sve aktivnosti bile su uglavnom svedene na protivljenje opštine Novi Grad i resornog ministarstva Republike Srpske. Sad imamo veliku i značajnu podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, o ovoj temi se govori u parlamentu BiH i Savjetu ministara - rekao je Drljača.

On ističe da je rješavanje ovog problema od presudnog značaja za stanovnike u slivu rijeke Une i nije dobro da se koristi za političke kalkulacije.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.