latinica  ћирилица
10/02/2020 |  15:59 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Čurkin - jedinstveni diplomata koji je dao doprinos opstanku Srpske

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov položio je danas vijenac na spomen-obilježje ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu, a povodom ruskog praznika "Dan diplomata", koji se obilježava 10. februara.

Ivancov je istakao da se okviru obilježavanja "Dana diplomata" govori o ulozi Rusije u savremenom svijetu.

Ukazujući na ulogu spoljne politike u zaštiti interesa zemlje, Ivancov je naglasio da je savremena politika Rusije usmjerena ka izgradnji mira i stabilinosti, te teži ka razoružavanju i smirivanju tenzija u čitavom svijetu.

- Drugi razlog zbog kojeg smo se okupili jeste da se prisjetimo Čurkina koji je bio jedinstveni diplomata sa službom u različitim zemljama. Čurkinovi zadaci bili su isti kakve i danas ima Ruska Federacija, a to je zalaganje za mir i bezbjednost kao i za interese naroda zemalja u kojima je službovao - rekao je Ivancov.

Ruski ambasador je zahvalio predsjedniku Udruženja "Istočna alternativa" Vojinu Pavloviću, administraciji srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, vlastima Republike Srpske i rukovodstvu Grada Istočnog Sarajeva na doprinosu za podizanje spomenika Čurkinu.

Pavlović je ukazao na činjenicu da je Čurkin bio diplomata koji je u ime Ruske Federacije dao doprinos opstanku Republike Srpske jer je onemogućio da 8. jula 2015. godine bude donesena rezolucija UN o genocidu u Srebrenici koji je predložila Velika Britanija.

- Hrabar čin Vitalija Čurkina spasio je Republiku Srpsku od progona, biološkog i geografskog nestanka. Da je 8. jula donesena rezolucija pitanje je da li bi danas bilo mira na ovim prostorima i da li bi Republika Srpska postojala - rekao je Pavlović.

On je najavio da će udruženje "Istočna alternativa" u narednom periodu pokrenuti inicijativu u institucijama Republike Srpske, ali i u Srebrenici i Bratuncu, da bude donesna odluka da se 8. juli, dan kada je stavljen veto na rezoluciju, proglasi neradnim danom i praznikom u Srpskoj.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić istakao je da su u postratnom periodu bili brojni politički nasrtaji na Republiku Srpsku među kojima je i pokušaj usvajanja rezolucije UN koju su predlagali Britanci o genocidu u Srebrenici.

- Čurkin je tada izjavio da se prijedlogom takve rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN ne doprinosi miru u BiH - dodao je Vučetić.

Ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije ustanovljen je praznik Dan diplomata.

Na Dan diplomata zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Fedederacije u znak sjećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije polažu cvijeće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.