latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:28 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Savčić: Optužnica je izmišljena, ne osjećam se krivim

Nekadašnji komandant 65. zaštititnog, motorizovanog puka Vojske Republike Srpske general Milomir Savčić izjasnio se pred Sudom BiH da nije kriv po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za, kako je navedeno, pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Prema riječima odbrane, Savčiću je ukinuta zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske,ali mu je i dalje zabranjeno da nastupa u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja, te da napusti BiH. Ranije je naloženo oduzimanje Savčićevih putnih isprava.

- Optužnica je izmišljena, ne osjećam se krivim - rekao je Savčić.

Odsječnim, vojničkim glasom general potpukovnik Vojske Republike Srpske, rekao je šta misli o optužnici, pokazao je zavidnu energiju i spremnost da dokaže da je sa svojim 65. motorizovanim pukom kroz rat prošao čista obraza i ruku.

Navodno učešće u "pomaganju" onoga što Tužilaštvo zove genocidom u Srebrenici, sporno je jer je Savčić, 13. 14. i 15. jula 1995. godine bio najmanje 50 kilometara udaljen od Nove kasabe koja se navodi u optužnici. Konkretno, bio je na Treskavici potom i na Borikama gdje je sa svojim vojnicima zaustavljao napade snaga tzv. ARBiH.

- To je samo jedna od činjenica koje ćemo koristiti i mislim da ta činjenica ni za Tužilaštvo nije sporna. Suštinska borba Tužilaštva i odbrane biće u tom subjektivnom odnosu - Da li je general Savčić na bilo koji način učestvovao u planiranju onoga što se dešavalo u Srebrenici i da li je imao svijest šta će biti sa zarobljenicima - naveo je Miodrag Stojanović, branilac generala Savčića.

Odbrana je već dobila prvu bitku.

Sud BiH uvažio je njihovu žalbu i ukinuo Savčiću zabranu obavljanja dužnosti predsjednika BORS.

- Mogu da obavijestim javnost da general Savčić ostaje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske - poručio je advokat Stojanović.

Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, smatra da će Savčić dokazati nevinost.

- Zaista smatram da će Savčić, u postupku pred Sudom, dokazati da je nevin. Drago mi je da nisu imali uporište, što je zabrana ukinuta i što će nas general Savčić i dalje voditi - istakao je Rogić.

Suđenje generalu Savčiću moglo bi da počne do kraja februara nakon što bude imenovano tročlano sudsko vijeće. Tada će se znati s kojim dokazima i svjedocima raspolaže tužilaštvo a s kojim odbrana. Već je izvjesno da će se odbrana pozivati na objavljene dokumente iz tajnih britanskih službi koja nedvosmileno potvrđuju da Srbi nisu planirali da zauzmu Srebrenicu i počine masovan zločin nad Bošnjacima.