latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:29 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

U Srpskoj penzije povećane za 3,11 odsto

Јanuarska penzija u Srpskoj uvećana je za 3,11 odsto za 265 hiljada penzionera.

Ovo je najveće pojedinačno uvećanje penzije od 2013-e, rekao je u Bijeljini premijer Radovan Višković prilikom posjete Fondu PIO.

Za isplatu penzije koja je počela danas u bruto iznosu od 96 miliona maraka, iz izvornih prihoda Fond PIO je prikupio 60 miliona, a ostatak je obezbijedila Vlada Srpske.

Sa ovim posljednjim povećanjem penzije u iznosu od 3,11 odsto, u Srpskoj su za posljednjih sedam godina penzije uvećane za 28 procenata. Kako budžetski prihodi budu rasli, Vlada će uvoditi i vanredna uvećanja i ubuduće pomagati penzionere. Pomogla je i isplatu januarske penzije, istakao je premijer Višković.

- Penzije bi bile i veće da nam Federacija BiH po osnovu raspodjele PDV-a ne duguje 50 miliona maraka, a Fond Pio/MIO milijardu, rekao je Višković. I pored toga naše penzije za 40 godina radnog staža su veće nego u Federaciji .

- U FBiH jeste prosječna penzija veća, ali zato što smo u Republici Srpskoj sve radnike koji su u procesu privatizacije ostali bez svojih radnih mjesta uključili u penzioni sistem raznim zakonskim rješenjeima, što FBiH nije uradila i oni svojim radnicima u ovom momentu duguju između 700 i 800 miliona KM za povezivanje radnog staža iz tog perioda - naveo je Višković.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj pohvalio je povećanje penzija za sve penzionere u Srpskoj od 3,11 odsto i izrazio uvjerenje da će do kraja godine uslijediti i vanredno povećanje.

On je dodao da je na zadovoljstvo penzionera u Srpskoj riješeno i pitanje imovine klubova penzonera koje su udruženja dobila na trajno korištenje.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić izjavio je nakon sastanka da će Fond, kao servis osiguranika i korisnika prava, u narednom periodu unapređivati svoje poslovanje kako bi obezbijedio ekonomično i efikasno pružanje svojih usluga. Rekao je da se iz doprinosa i izvornih prihoda Fonda obezbijedi oko 80 odsto sredstava za isplatu penzija, dok 20 odsto nedostajućih sredstava obezbjeđuje budžet Republike Srpske, jer je Vlada garant isplate penzija.

U ovoj godini Vlada Srpske obezbijediće i veća sredstva od prošlogodišnjih 200 hiljada maraka za banjsko liječenje penzionera, a riješeno je i pitanje imovine klubova penzionera koje su udruženja dobila na trajno korištenje.