latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U Trebinju počela nabavka i sadnja povrtarskih kultura

Neuobičajeno povoljni vremenski uslovi u decembru i januaru, naveli su trebinjske poljoprivrednike da ranije krenu s nabavkom i prvom sadnjom povrtarskih kultura.

Od polovine januara, u poljoprivrednim apotekama prodate su značajne količine sjemenskog krompira i luka.

Optimalni rokovi za sadnju, tvrde agronomi, još su daleko. Nije izvjesno kako će zimske temperature nastaviti da se kreću. Tvrde da su pojedinci posadili krompir na malim parcelama.

- To je samo za ranu proizvodnju, za ostalo je rano, jer se nisu stekli optimalni uslovi za sadnju - naveo je Radovan Pejović,

Povoljno vrijeme izmamilo je proizvođače. Za luk koji će se koristiti u zelenom stanju, kažu da su već posadili na pogodnim parcelama. Sjemenski krompir kupuje se od polovine januara.

- Posadiću čim mognem prije, ništa mu neće biti, a mraza se ne bojim, oporaviće se, samo grah i tikva, njih bi mraz odnio - kaže Borka Serdar.

- Sa sjemenskim krompirom ne treba čekati za kupovinu, zbog obavezne mjere naklijavanja krompira, to je mjera koja doprinosi boljem nicanju - ističe agronom Pejović.

Činjenica je, tvrde agronomi, da su se klimatski uslovi promijenili i da dopuštaju raniju obradu parcela i sadnju povrća. Tradicionalni rokovi za sadnju su kraj februara ili početak marta, kada je veća temperatura zemljišta.

- Ljudi imaju navike, kad se ukažu lijepe vremenske prilike da to obrađuju, a što se tiče sadnje, mislim da je rano, što se tiče luka, njega nije rano saditi, oni mogu da podnesu niske temperature - smatra Dragan Bukvić, agronom.

Poljoprivredne apoteke dobro su snabdjevene tradicionalnim sjemenskim i sadnim materijalom, bilo da je riječ o repromaterijalu domaćih ili stranih proizvođača.