latinica  ћирилица
10/02/2020 |  20:55 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

Mitropolija: Za skrnavljenje grobnice dinastije Petrović kriv ministar kulture

Za skrnavljenje grobnice dinastije Petrović Njegoš kriv je ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović i neka za svoj nemar ne optužuje Crkvu, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Grobnica dinastije Petrović (Foto: mitropolija.com) -
Grobnica dinastije Petrović (Foto: mitropolija.com)

Iz Mitropolije podsjećaju da je ministar Bogdanović izvadio iz arhiva zatvorenu priču o devastaciji grobnih mjesta dinastije Petrović Njegoš, i to u svrhu besprizorne kampanje protiv Mitroplije.

- Na ovaj način skrnavi se trostruka svetinja - pokojnici, ime dinastije Petrovića i istina - saopšteno je iz Mitropolije.

Iz Mitropolije dodaju da je Bogdanović opet sakrio od javnosti činjenicu da je Zavod za zaštitu spomenika kulture, kojem je nadređen, nadležan za restauraciju grobnice na Dvorskom groblju.

- Iz ove proističe sljedeća činjenica: sve što nije bilo kako treba sa pomenutom grobnicom /polomljeni nadgrobni krstovi, zapuštena unutrašnjost, ispucala fasada/ direktna je odgovornost resornog ministarstva i Zavoda, a ne Crkve - napominju iz Mitropolije.

U saopštenju se podsjeća da je uprava Cetinjskog manastira 2008. godine pokušala da uredi, očigledno zapušteno groblje, ali da je to spriječio Zavod i njegovi inspekcijski organi.

- Zavod konzervira Dvorsko groblje, a Zavodom gazduje ministar Bogdanović. Svi lomovi i veće devastacije na tom mjestu datiraju još od Drugog svjetskog rata - pojasnili su iz Mitropolije.

Iz Mitropolije napominju da se Dvorsko groblje Petrović Njegoš nalazi izvan Cetinjskog manastira, te da je manastirska uprava zaključavala kapiju groblja kako bi spriječila ulaz i skrnavljenje grobnica.

Iz Mitropolije navode da su monasi razbacane ostatke grobnica uspjeli da saberu na jedno mjesto, kako ne bi bile rasute.

- Oni se staraju, koliko je to u njihovoj moći, da groblje bude uredno i čisto. Groblje je vremenom postalo meta neprijemjerenog ponašanja pojedinaca, i na opštu sramotu - svojevrsno smetlište - dodaju iz Mitropolije.

- Nad grobljem Petrovića, kao spomenikom koji se nalazi izvan manastirskih zidina, brigu o higijeni treba da vodi država, ali ne tako što će inspekcijom spriječiti Mitropoliju da ga uredi i zaštiti, nego što će pomenuto groblje nadzirati - češće od jednom u 50 godina - poručuju iz Mitropolije sa Cetinja.