latinica  ћирилица
11/02/2020 |  07:23 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Sastanak o odlagalištu za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac organizuje danas u Sarajevu radni sastanak u vezi sa najavom Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Sastanku će, osim Košarca, prisustvovati ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe Zeleni klub Saša Magazinović i Јasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Očekuje se prisustvo i načelnika opština Novi Grad Miroslava Drljače, Krupe na Uni Mladena Kljajića, Kostajnice Drage Bundala, Bosanske Krupe Armina Halitovića, te načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijana Babića, najavljeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Početak sastanka, koji će biti održan u sjedištu Ministarstva od 12.00 časova, otvoren je za snimatelje i fotografe, a konferencija za novinare planirana je nakon završetka sastanka.

Golićeva će prije ovog sastanka, u 11.30 časova u hotelu "Evropa" prisustvovati predstavljanju Sistema prognoziranja i upozoravanja na pojavu poplava u slivu rijeke Save za Vrbas, Unu i Sanu, kao i potpisivanju Protokola između nadležnih agencija, a izjave za medije su planirane na početku događaja.

Riječ je o sistemu koji je jedan od najvažnijih alata upravljanja poplavnim rizikom u smislu pravovremene reakcije na nadolazeći poplavni događaj, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Razvijen je u okviru Projekta "Integrisanje klimatskih promjena u cilju smanjenja rizika od poplava u slivu Vrbasa", koji sprovodi UNDP, a finansira Globalni fond za životnu sredinu, te u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i 14 opština u slivu rijeke Vrbas.