latinica  ћирилица
11/02/2020 |  09:30 ⇒ 11:36 | Autor: klix.ba

Nijemci blokiraju račun Budve

Zbog duga njemačkoj kompaniji WTE Otpadne vode, sud je donio rješenje o prisilnoj naplati osam miliona evra od opštine Budva i zatražio od crnogorske Centralne banke da odmah blokira gradski račun.
Budva (Foto: cdm.me) -
Budva (Foto: cdm.me)

Dođe li do naplate, poznato crnogorsko ljetovalište moglo bi da se nađe u ozbiljnim finansijskim problemima, bez novca za plate zaposlenima i za ulaganje.

Sud je prihvatio dokaze kompanije, 15 faktura koje su od početka marta 2017. do juna 2018. dostavljene lokalnoj upravi na ime ugovorenih obaveza za rad i održavanje postrojenja za obradu otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Iz kabineta gradonačelnika Budve Marka Carevića podgoričkim Vijestima rečeno je da provjeravaju da li su ovjeravane fakture koje su mjesečno pristizale od 9. marta 2017. do 11. juna 2018. godine, odnosno da li ih je lokalna uprava prihvatila.

Ako o tome postoji trag u lokalnoj administraciji, njemačko-austrijski koncern WTE/EVN naplatiće još osam miliona evra nakon što je uoči Nove godine od države Crne Gore, aktiviranjem garancija, naplatio 29,3 miliona evra.

U tom slučaju, Budva bi se mogla da se nađe u ozbiljnim finansijskim problemima, jer bi praktično bila potpuno ispražnjena opštinska blagajna, objašnjavaju Vijesti. Ne bi bilo novca za isplatu plata zaposlenima, a blokiran bi bio i investicioni ciklus koji je započela sadašnja lokalna vlast.

Carević je nedavno u pismu državnom, policijskom i tužilačkom vrhu, naveo da WTE i njeni producenti, domaći i strani, čine konstantne i enormne pritiske da u čitavom poslu doslovno iznude 100 miliona evra, kao u najgorim scenarijima "mafijaške iznude".