latinica  ћирилица
11/02/2020 |  11:13 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Vrhovac: Hašku arhivu deponovati u Republički centar

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac pozvao je institucije Republike Srpske, srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH i nevladine organizacije da se maksimalno angažuju kako bi haška arhiva koja pripada Srpskoj bila dopremljena u Banjaluku.
Dragan Vrhovac -
Dragan Vrhovac

- Posebno je važno da se Republici Srpskoj vrati sva haška arhiva koja je nasilno ili na drugi način izuzeta iz institucija, opština i gradova Republike Srpske i da se ona deponuje u Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica - rekao je Vrhovac Srni.

Vrhovac smatra da haška arhiva ima oslobađajućih elemenata i da bi posebno bila od koristi za Srbe koji su bespravno osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora u Haškom tribunalu i Sudu BiH za navodno počinjene ratne zločine.

- Potpuno je apsurdno i nelogično da se ime generala Vojske Republike Srpske Milomira Savčića u Haškom triubunalu nigdje ne pominje za Srebrenicu, ali je uprkos tome Tužilaštvo BiH nedavno protiv njega podiglo optužnicu - istakao je Vrhovac.

On je podsjetio da je Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske posljednjih godinu dana upozoravao na ovakav mogući scenario jer je imao informaciju da će haška arhiva biti deponovana iz Haga u Sarajevo, ali ne i u Banjaluku.

Akademik Nenad Kecmanović izjavio je ranije da će, prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala koje su prošle nezapaženo u medijima, haška arhiva biti povjerena Sarajevu.