latinica  ћирилица
11/02/2020 |  11:55 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Koliko su u Srpskoj bezbjedni pružni prelazi? (FOTO)

Sve su češće nesreće na prugama Željeznica Srpske. Nažalost sve je više i nesavjesnih vozača koji prugu prelaze čak i u najopasnijim situacijama - kada je spuštena rampa.

Lome i dižu branike, ignorišu i uništavaju svjetlosnu, zvučnu i drugu signalizaciju.

To je dio bahatosti nesavjesnih vozača koji prelaze preko pruga Željeznica Srpske.

Vrhunac bahatosti je kada uprkos spuštenoj rampi i vidljivoj svjetlosnoj signalizaciji pređu prugu dovodeći u opasnost svoj, ali i život drugih.

Nije ovo jedini slučaj. Da su ovakvi postupci veoma opasni svi znaju. Često završe i tragično jer mašinovođa kad uoči vozilo na pruzi ne može da spriječi tragediju.

- Zaustavni put je 700 metara dužine, izuzev na dijelu pruge od Bihaća do Blatne, Bosanska Otoka - Doboj, Šamac - Doboj -Maglaj i Zvornik Novi - Živinice, gdje je 1.000 metara, a obično bude prekasno kad mašinovođa primijeti da se vozilo ne zaustavlja ispred putnog prelaza - kaže Milomirka Vukojević, kontrolor sektora unutrašnje kontrole u Željeznicama Republike Srpske.

Pružni prelazi (Foto: RTRS)

U Željeznicama Srpske kažu da na prugama, od ukupno 248 putnih prelaza nema nijednog neobezbijeđenog.

Neki od prometnijih pokriveni su i video nadzorom. Učestaliji je i nadzor policije, a i kazne nisu zanemarive.

- Na pružnim prelazima gdje postoje uređaji za zatvaranje saobraćaja, ukoliko se to ne poštuje od strane vozača, novčana kazna je 100 KM, jedan kazneni bod i zaštitna mjera upravljanja 30 dana. Ukoliko se prouzrokuje saobraćajna nezgoda na takvom prelazu novčana kazna je od 300 do 1.000 KM, jedan kazneni bod i zaštitna mjera do tri mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom - rekao je Predrag Lazić, komandir Policijske stanice Doboj.

Uprkos mjerama nadležnih na putnim prelazima preko pruga Željeznica Republike Srpske prošle godine zabilježeno je 45 vanrednih događaja.

- U 33 slučaja došlo je do oštećenja ili loma branika i 12 slučajeva na putnim prelazima osiguranim trouglima preglednosti i saobraćajnim znacima na putu gdje je vanredni događaj imao za posljedicu smrtno lice - dodaje Vukojevićeva.

Pružni prelazi (Foto: RTRS)

U prva dva mjeseca ove godine, ugašen je jedan život. Podizanje nivoa bezbjednosti na putnim prelazima stalni je zadatak u Željeznicama Republike Srpske.

Za to su potrebna ogromna sredstva jer jedan putni prelaz sa većim nivoom osiguranja košta od 120 do 200.000 evra.

Potrebna je i veća saobraćajna kultura vozača, jer ko ne pazi na sebe, kako može da zaštiti druge.