latinica  ћирилица
11/02/2020 |  12:04 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Kako bezbjedno koristiti internet?

Kako bezbjedno koristiti internet i društvene mreže, bila je tema predavanja koje su policijski stručnjaci iz ove oblasti održali učenicima prijedorske srednje Poljoprivredno-prehrambene škole.

Učenici su upozoreni na opasnosti, ali i upoznati s načinima zaštite i bezbjednog korišćenja društvenih mreža.

U današnjem vremenu gotovo da ne postoji srednjoškolac koji nema profil na nekoj od društvenih mreža. Samim tim, mnogi od njih suočeni su s opasnošću da budu žrtva nekog od oblika elektronskog nasilja.

Učenici prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole su, kažu, svjesni prednosti, ali i opasnosti koje su sobom nosi korišćenje društvenih mreža.

Predavači su učenike upoznali sa najučestalijim negativnostima na društvenim mrežama poput hakovanja, odnosno krađe profila, raznih prevara i vršnjačkog nasilja - kako ih prepoznati i kako reagovati u tom slučaju, odnosno, koga obavijestiti, na koji način i u kojem roku.

- Opšte pravilo je - ono što ne želiš da drugi tebi rade na društvenim mrežama, nemoj ni ti njima nada radiš. Drugo pravilo odnosi se na bonton. Dakle, ono što roditelji savjetuju djecu o opštem bontonu na ulici, isto važi i na društvenim mrežama - kaže Aleksandar Miladinović, Policijska akademija Banjaluka.

Predavanje o ovoj temi održano je i za učenike Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" i Gimnazije "Petar Kočić" u Novom Gradu.