latinica  ћирилица
11/02/2020 |  12:19 | Autor: SRNA

Sanader ponovo odbacio krivicu u slučaju "Fimi medija"

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Ivo Sanader danas je ponovo odbacio krivicu u slučaju "Fimi medija" u okviru kojeg su zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i preduzeća optuženi i njegova bivša stranka, te dio rukovodstva HDZ-a iz Sanaderovog mandata.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

- Nisam kriv, vrlo odlučno odbijam sve navode iz optužnice koja se temelji na konstrukcijama - rekao je Sanader u zagrebačkom Županijskom sudu.

Krivicu je odbacio iznoseći odbranu u slučaju koji je prije 10 godina pokrenut kao prva i najpoznatija u nizu Sanaderovih korupcijskih afera, a zbog jedne od njih trenutno izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, prenose hrvatski mediji.

Sanader u sud nije doveden iz zatvora "Remetinec" gdje izdržava zatvorsku kaznu u slučaju "Planinska", nego iz bolnice "Sestara milosrdnica" gdje je hospitalizovan od petka, 7. februara.

Sanader se sudskom vijeću požalio da ima velike bolove u kičmi, te da ne može dugo sjediti.

Iz ljekarskog nalaza koji je priložio proizlazi da treba izbjegavati duže hodanje i sjedenje, pa je Sanader zamolio da svakih dvadesetak minuta bude napravljena pauza.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i preduzeća putem marketinške agencije "Fimi medija" u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici formalno je počelo iznova krajem januara.

Svi optuženi, među kojima je HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko rukovodstvo, ponovo su odbacili krivicu.

Na prvom suđenju 2013. godine su nepravosnažno osuđeni, ali je presudu 2015. gpdine ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo 2016. godine prekinuto je polovinom 2018. zbog bolesti vlasnika agencije "Fimi medija" Nevenke Јurak. Ona je u međuvremenu preminula.

Sanader od početka postupka odbacuje krivicu i tvrdi da je žrtva političkog postupka koji su pokrenuli njegova nasljednica Јadranka Kosor i tadašnji glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Osim Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravosnažno dobio devet godina zatvora, te stranke kažnjene sa pet miliona kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački blagajnici Mladen Barišić i Branka Pavošević, te bivši portparol Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader je u decembru prošle godine nepravosnažno osuđen za primanje mita od mađarske naftne kompanije MOL prilikom preuzimanja hrvatske Ine, a 2018. godine za profitersku proviziju od austrijske Hipo banke.

Nepravosnažno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije struje "Hrvatske elektroprivrede" firmi "Dioki".