latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:04 ⇒ 13:24 | Autor: dnevni avaz

Koje fakultete iz BiH Njemačka ne priznaje? (FOTO)

Na internet stranici Anabin objavljen je spisak srednjih škola i fakulteta iz BiH, na kojem je označeno koje diplome Njemačka priznaje.
Diploma - Foto: ilustracija
DiplomaFoto: ilustracija

Oznaka H+ znači da su Nijemci priznali određeni fakultet ili školu, dok H- označava da građani iz BiH s tim završenim fakultetom ili školom i ne pokušavaju da apliciraju za posao u Njemačkoj. Postoji i oznaka H+/-, što znači da, možda, vrijedi pokušati, piše Avaz.

Foto: Avaz

Advokat Kasim Rašidović, koji živi i radi u Njemačkoj, naglašava da priznavanje fakulteta ne znači i automatsko priznavanje diplome.

On pojašnjava da bh. građani moraju da znaju da ni u Njemačkoj nije sjajno, te da postoji niz problema na koje moraju obratiti pažnju ukoliko se odluče na taj korak.

- Treba da budu svjesni da Nijemci o svemu vode računa i da baš sve provjere. Ne smiju se zaslijepiti cifrom koju vide u ugovoru. Najviše se traži medicinsko osoblje i zanatlije svih vrsta. Ovaj novi zakon od 1. marta važi za cijeli svijet, pa i o tome treba voditi računa - rekao je Rašidović.

Ko je "u minusu"?

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, Rašidović preporučuje da se i ne pokušava aplicirati za posao u Njemačkoj s diplomom te obrazovne ustanove.

Foto: Avaz

Na primjer, minus su zaradili Viša poslovna škola u Tuzli, Srednja škola za spoljnu trgovinu, Policijska akademija u Sarajevu...