latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:35 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Podrška izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da ova stranka podržava izmjenu izbornog zakonodavstva i dodao da bi prije lokalnih izbora trebalo imenovati i nove članove Centralne izborne komisije BiH.

- Ono što može da se uradi po ovom pitanju je u naredna dva do tri mjeseca, a sve iza toga je kasno. Potrebne su male, neophodne izmjene za veliki uspjeh, a velike izmjene kao što su zadiranje u Ustav BiH jesu gubljenje vremena - rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je, što se SDS-a tiče, riječ o četiri do pet pitanja za koja se može obezbijediti dovoljna parlamentarna većina, sa svim uslovima koji su neophodni da se na proljeće dobiju izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, kako bi u jednoj mjeri vratile povjerenje građana BiH u izborni proces.

- Riječ je o izmjenama za koje su i neke druge partije dale pozitivno mišljenje, a to je pripadanje mandata stranci, a ne pojedincu, odredbe koje se odnose na elektronski nadzor i skeniranje glasača i potpuna reforma glasanja u odsustvu, odnosno putem pošte - istakao je predsjednik SDS-a, te dodao da su sve ove odredbe, u dosadašnjem zakonu, bile odlična platforma za izbornu korupciju u BiH.

On je naveo da bi se neka nova faza izmjene izbornog zakonodavstva mogla raditi nakon lokalnih izbora, te dodao da bi prije lokalnih izbora trebalo imenovati nove članove Centralne izborne komisije BiH jer, kako je rekao, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH može to da uradi.

Kada je riječ o mogućim koalicijama SDS-a sa drugim strankama za lokalne izbore, Šarović je rekao da u ovom mjesecu neće doći do potpisivanja bilo kakvih sporazuma sa političkim strankama, ni na republičkom nivou kao opšti dogovor, a neće sada biti ni dogovora u lokalnim sredinama.

- O tome će Predsjedništvo SDS-a da donese odluku u narednih nekoliko dana, o čemu će javnost biti obaviještena - istakao je predsjednik ove stranke, te dodao da partneri SDS-a mogu da budu samo one partije koje u osnovi dijele i politiku SDS-a.

Prema njegovim riječima, izuzetak je Srebrenica, gdje će se nastojati da srpske stranke iz Republike Srpske postignu dogovor i predlože zajedničkog kandidata.

Govoreći o dokumentu Program reformi BiH, Šarović je rekao da će SDS krenuti vrlo brzo u sakupljanje potpisa kako bi bila sazvana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se raspravljalo o ovom aktu.

Šarović je rekao da će poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na svakoj sjednici tražiti da se raspravlja o ovom dokumentu.

Komentarišući presudu Ustavnog suda vezanu za poljoprivredno zemljište, Šarović je istakao da ono što je na teritoriji Republike Srpske treba da pripada Srpskoj, te da o tome treba raspravljati na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.