latinica  ћирилица
11/02/2020 |  14:40 | Autor: SRNA

Optuženi za pomaganje u ubistvu Ivanovića negirali krivicu

Svih šestoro optuženih za saučesništvo i pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića negirali su danas krivicu pred Posebnim odjeljenjem Osnovnog suda u Prištini.
Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: KSP) -
Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: KSP)

Dobrica Lazić, advokat optužene Silvane Arsović, rekao je da je na ročištu pročitana optužnica protiv okrivljenih policajaca Dragiše Markovića, Žarka Јovanovića, Nedeljka Spasojevića, Radeta Basare i civila Marka Rošića i Arsovićeve.

Oni su optuženi da su umiješani u ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a Lazić je naveo da je Arsovićeva, prema novoj izmijenjenoj optužnici, okrivljena da je u saizvršilaštvu učestvovala u ubistvu predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", u kojoj od osnivanja radi kao sekretarica.

- Svi optuženi su se izjasnili da na bilo koji način nisu umešani u ubistvo Olivera Ivanovića - istakao je Lazić.

Ocjenjujući da je optužnica zasnovana na pogrešno ili nepotpuno prikupljenim dokazima i neosnovanim činjenicama, Lazić je rekao da je i zahtjev specijalnog tužioca Sulj Hodže da bude određen kućni pritvor Arsovićevoj, Јovanoviću i Markoviću neosnovan, ali da ostaje da se sud u razumnom roku izjasni o prijedlogu specijalnog tužioca.

- Odbrana optuženih očekuje da će taj zahtjev specijalnog tužioca biti odbačen i da će našim klijentima biti omogućeno da se brane sa slobode - dodao je Lazić.

Smatra da je cjelokupna optužnica neosnovana jer specijalni tužilac ni u jednom segmentu ne navodi identitet ili bar opravdanu sumnju o mogućim naručiocima i počiniocima ubistva Ivanovića.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. mart, ali je braniocima optuženih data mogućnost da u roku od 30 dana ulože prigovore na optužnicu.

- Svi mi advokati okrivljenih očekujemo da će sudsko vijeće odbaciti optužnicu i naložiti specijalnom tužiocu da optužnicu podigne na osnovu dokaza i relevantnih činjenica - naglasio je Lazić.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest metaka iz pištolja iz automobila u pokretu ispred sjedišta GI "Sloboda, demokratija, pravda", čiji je bio predsjednik, u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Petoro od šestoro optuženih uhapšeni su 24. novembra 2018. godine u akciji specijalne kosovske jedinice policije ROSU na sjeveru Kosova.

Potjernica u ovom predmetu raspisana je i za potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radojičićem i komandirom Kosovske policijske službe za region Sjever Željkom Bojićem.