latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:18 | Autor: SRNA

Banjac: Ne sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH suprotne Dejtonu

Šef Poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac smatra da Republika Srpska ima mehanizme da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH koje nisu zasnovane na pravu i suprotne su Dejtonskom sporazumu.
Darko Banjac (foto:atv) -
Darko Banjac (foto:atv)

- Republika Srpska ima mehanizme da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH zato što takve odluke nisu zasnovane na pravu, Dejtonskom sporazumu, već na političkim odlukama pojedinih lobija i dijela međunarodne zajednice - rekao je Banjac Srni.

Banjac je upozorio da ovakvim ponašanjem Ustavni sud BiH i dio međunarodne zajednice sve više doprinose da BiH ne uspije kao projekat, odnosno bude neodrživa.

- Ustavni sud BiH, koji većinu presuda donosi preglasavanjem uz pomoć stranih sudija, trebalo bi što prije da prestane da postoji i da se u njegov rad uvedu domaće sudije - zaključio je Banjac.

Ustavni sud BiH utvrdio je prošle sedmice da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.