latinica  ћирилица
11/02/2020 |  17:28 ⇒ 18:48 | Autor: sputniknews.com

Parlament Sjeverne Makedonije usvojio zakon za ulazak u NATO (FOTO)

Parlament Sjeverne Makedonije jednoglasno je usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma kojim ova država ulazi u NATO.

Sobranje Sjeverne Makedonije je sa 114 glasova za usvojilo Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO.

Prethodno je predsjedavajući parlamenta Talat DŽaferi podsjetio da "put do NATO, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak" i čestitao ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu.

Put Sjeverne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja donio odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donijelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali riješenost za pozicioniranje države u Alijansi - rekao je DŽaferi.

Dodao je da Sjeverna Makedonija, iako nije uspjela da 2008. godine na Samitu NATO u Bukureštu dobije uslovnu saglasnost za članstvo, "nije odustala od tog strateškog cilja", već su "državne institucije nastavile uz mnogo truda i entuzijazma da rade na reformskoj agendi koju je NATO postavio".

Na svečanoj sjednici poslanicima su se obratili i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Oliver Spasovski.

Nakon svečane sjednice Sobranja na kojoj je izglasan Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma, NATO zastava je istaknuta zajedno sa zastavom Sjeverne Makedonije ispred zgrade parlamenta.